Depremzede çiftçiye 25 milyon dolar lazım

BirleÅŸmiÅŸ Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), KahramanmaraÅŸ merkezli depremlerin ardından Türkiye ve Suriye’de çiftçilerin acil yardıma ihtiyaç duyduÄŸunu bildirdi. Resmi Gazetede ise çiftçilerle ilgili destek ve ödeme kararları açıkladı.

BirleÅŸmiÅŸ Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), Türkiye ve Suriye’de depremin ardından faaliyetlerini önümüzdeki 3 ay süresince hayvan yemi, tohum, gübre, yakıt, ekipman gibi tarımsal girdiler ile veterinerlik bakımı ve ÅŸartsız nakit transferi saÄŸlamaya odaklanacağı açıkladı. Merkezi Roma’da bulunan FAO’dan yapılan yazılı açıklamada, 6 Åžubat’ta meydana gelen deprem felaketinin Türkiye ve Suriye’de büyük tahribata yol açtığı belirtilerek, FAO’nun söz konusu ülkelerde depremden etkilenen kırsal kesimin ihtiyaçları doÄŸrultusunda operasyonlarını geniÅŸlettiÄŸi ifade edildi. Açıklamada, “BM’nin ‘Türkiye Acil ÇaÄŸrısı’ kapsamında, FAO’nun gelecek üç ay içinde, acil geçim desteÄŸi ve koÅŸulsuz nakit transferleri de olmak üzere etkilenen 10 ilin tamamında kırsal kesimde yaÅŸayan 900 bin kiÅŸiye yönelik 25 milyon dolara ihtiyacı var” ifadesi yer aldı. FAO, BM’nin Suriye için yaptığı acil çaÄŸrı çerçevesinde de gelecek 3 ay içinde kırsalda yaÅŸayan 300 bin kiÅŸiye verilecek tarımsal destek için 10 milyon dolara ihtiyaç duyduÄŸunu bildirdi.

Destekler açıklandı

Dün yayınlanan Resmi Gazete’de baÅŸta tarımsal üretime yönelik olmak üzere pek çok karar açıklandı. Depremler nedeniyle zarar gören ve afet bölgesi ilan edilen illerde kayıtlı çiftçiler için 2022 üretim yılı mazot ve gübre destekleme ödemeleri nakit olarak gerçekleÅŸtirilecek. YaÄŸlı tohumlu bitkiler fark ödemesi desteÄŸinde belge teslim bitiÅŸ tarihi 31 Mart’tan 2 Mayıs’a uzatıldı. Organik tarım ve iyi tarım uygulamaları desteÄŸinde belge teslim bitiÅŸ tarihi 24 Åžubat’tan 8 Mayıs’a, kesin icmallerin Bitkisel Ãœretim Genel Müdürlüğüne (BÃœGEM) gönderilme tarihi, mayıstan haziran ayına ertelendi. Bölgedeki yetiÅŸtiricilere, bir defaya mahsus olmak üzere büyükbaÅŸ için hayvan başına 500 lira, küçükbaÅŸ için hayvan başına 50 lira destekleme ödemesi yapılacak. TebliÄŸin ekli listelerine, ilgili CumhurbaÅŸkanı Kararı ile artırılarak kilogram başına 160 kuruÅŸa çıkarılan kütlü pamuk ve kilogram başına 70 kuruÅŸa çıkarılan yaÄŸlık ayçiçeÄŸi fark ödemesi destekleri de eklendi.

Mirasçıya aktarılabilecek

Vefat eden çiftçilerin Ziraat Bankasında bulunan hesaplarına mazot ve gübre alımında kullanılmak üzere tanımlanan destekleme tutarları, bankaya baÅŸvurmaları halinde mirasçılarına nakit olarak ödenecek. Depremler nedeniyle kamu kurumlarının yapacakları ödemelerde vadesi geçmiÅŸ borcun bulunmadığına iliÅŸkin belge aranılması zorunluluÄŸu, 31 Temmuz’a kadar yapılacak ödemeler için aranmayacak. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), KahramanmaraÅŸ merkezli depremlerden etkilenen vatandaÅŸların, afet bölgesinde ikamet edip etmemesine bakılmaksızın elektrik ve doÄŸal gaz için yeni abonelik yaptırırken olaÄŸanüstü hal (OHAL) süresi boyunca güvence bedeli ödemeyeceÄŸini bildirdi.