Denizlere akın ettiler…Üç fidan anılıyor

12 Mart döneminde yargılandıkları sıkıyönetim mahkemesince çarptırıldıkları idam cezası 6 Mayıs 1972 tarihinde Ankara Merkez Kapalı Cezaevi’nde infaz edilen 68 kuşağının gençlik liderlerinden Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan için bugü anma töreni yapıldı.

İSTANBUL: 68’liler Birliği Vakfı üyeleri, Türkiye Gençlik Birliği (TGB) ve Vatan Partisi Öncü Gençlik idam edilişlerinin 45.yılında Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan’ı anmak için Gümüşsuyu İTÜ önünden Dolmabahçe’ye yürüdü. Polis eşliğinde yürüyen grup , “Kahrolsun Amerikan Emperyalizmi”, “İnan, Deniz, Aslan gibiyiz”, “Bu Memleket bizim kahrolsun Emperyalizm”, “45. yılında Denizlerin yolunda”, “Atatürk’ten Deniz’e tam bağımsız Türkiye”, “Mustafa Kemal’in askerleriyiz”, “Emperyalistler, işbirlikçiler, 6. filoyu unutmayın”, “Şehitler ölmez vatan bölünmez”, “İncirliğe el konsun Amerika kahrolsun” sloganlarını atarak Türk bayrağı ve Deniz Gezmiş’in fotoğrafı taşıdı.

Tören başlamadan önce 3 fidan ve bütün devrim şehitleri için saygı duruşunda durularak İstikal Marşı okundu. Törende konuşan 68’liler Birliği Yönetim Kurulu üyesi Namık Kemal Boya, basın metnini de okudu. Boya, bağımsızlık ve demokrasi kavgasında devrinmci gençliğin hep ön saflarda olduğunu belirterek Denizler gibi onlara umut olduklarını kaydetti. Boya konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bugün insan olmanın gereği olan her türlü demokratik haklarımızı kullanılmaz hale getirmek için özgürlükleri daraltan ve devlet düzenini daha daha anti-demokratik hale getirmeyi amaçlayan yönetim projelerine bütünüyle karşı çıkıyoruz. Yurdumuzu parçalamak amacıyla sınırlarımıza dayanan ABD zırhlıları ve işbirlikçi hainlere karşı tüm ulusumuzu Dolmabahçe ruhuyla mücadele etmeye çağırıyoruz. Yaşasın eşitlik, kardeşlik, barış içinde, birlikte üreten; halkla üleşen; insani değerlerin ahlakın , bilimin ve emeğin en yüce değer olduğu Türkiye. ” TGB İstanbul İl Başkanı Okan Özkan da, “Onlar, Amerikan emperyalizminin 6. filolarına, Türkiye’yi sömürme planlarına karşı dik durarak mücadele ettiler. Bugün, öyle görüyoruz ki, Amerikan emperyalizminin Türkiye ve Türk milleti üzerindeki emelleri hala bitmiş değil. Bizler TGB olarak Türkiye’yi yeniden Mustafa Kemal’in Türkiyesi yapmak için, tam bağımsız ve gerçekten demokratik Türkiye için mücadeledeyiz. Amerika’nın ve Amerikancıların terör örgütlerini ülkemizden defederek, Türkiye’yi hep beraber bağımsızlığına kavuşturacağız” dedi. Vatan Partisi Öncü Gençlik İstanbul İl Başkanı Ersoy İrşi ise, “Amerikan askerlerinin kanlı postallarıyla yurdumuzu kirletmesine izin vermeyen Deniz Gezmiş’lerden bize bugün büyük bir mücadele azmi kaldı. Türkiye bugün Amerikan Emperyelizmiyle göğüs göğüse çarpışmaktadır. Deniz gezmişler gibi bizlerde varlığını Türkiyenin varlığına adamaya hazırız. Türkiye’nin bağımsızlığı, özgürlüğü için elimizden geleni ardımıza koymayacağız” diye konuştu. İstanbul Teknik Üniversitesi önünden yürüyüş ile başlayan tören 6. filonun denize döküldüğü Dolmabahçe’ye karanfil atılması ile son buldu.

[Haber görseli]

ANKARA: Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Arslan, idam edilmelerinin 45. yıl dönümünde Ankara’daki mezarları başında anıldı. Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının Ankara Karşıyaka’da bulunan mezarları başında düzenlenen anma etkinliğine çeşitli siyasi parti, sivil toplum örgütleri ve sendikalar katıldı. Anma etkiliğine katılanlar sloganlar atarak, Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Arslan’ın mezarlarına karanfil ve sigara bıraktı. Mezarlık içerisine kurulan platformda yapılan konuşmaların ardından anma etkinliği son buldu. Anma programı boyunca çevik kuvvet ekipleri de mezarlık çevresinde güvenlik önlemleri aldı.

[Haber görseli]

İZMİR: Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Aslan, 45 yıl önce idam edildikleri saatte, Buca’dadi Üç Fidan Anıtı önünde toplanan kalabalık tarafından anıldı. Saat 03.30’da Buca Tenis Kulübü önünde toplanan yüzlerce İzmirli, üstlerine ‘unutmadık’ yazılı tişörtler giyip, Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan’ın ışığını simgeleyen meşalelerle Betontaş’taki Üç Fidan Anıtı’na sessizce yürüdü. Anma törenine; CHP İzmir İl Başkanı Asuman Ali Güven, CHP’li Buca Belediye Başkanı Levent Piriştina, CHP Buca İlçe Başkanı Çağdaş Kaya, DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, 68’liler Platformu üyeleri de katıldı. Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının mücadelelerini anlatan video gösteriminin ardından anma törenine katılanlar bağımsızlık mücadelesini yılmadan sürdüreceklerini dile getirdi. CHP İl Başkanı Asuman Ali Güven, “Bu mücadele bitmedi, bitmeyecek. Bunu bitirmeye de kimsenin gücü yetmeyecek. Bu mirasa layık olmak için mücadelemize devam edeceğiz” diye konuştu.

[Haber görseli]

Buca Belediye Başkanı Levent Piriştina ise, Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının verdiğini söylediği tam bağımsızlık mücadelesinin takipçisi olacaklarını vurgulayıp, “Bizler de aynı cesaretle hiç yılmadan tüm baskılara rağmen, ne olursa olsun mücadeleyi sürdürmeye devam edeceğiz. Görüyoruz ki Deniz Gezmiş ve arkadaşları o günlerde söylediklerinde ne kadar haklılarmış. Biz de bu yolda kararlılıkla yürüyecek ve asla dönmeyeceğiz. Işıklar içinde uyusunlar” dedi.

ADANA: Dev-Lis üyeleri Üç Fidan’ı bugün  Atatürk Parkı’nda andı. Çukurova Belediyesi de Gezmiş ve arkadaşlarını, “Denizlere Aşk İle…” adlı etkinlikle anacak. Etkinlik bugün 20.00’de Çukurova Belediyesi Doğal Park Amfi Tiyatro’da başlayacak.

MERSİN: Bugün saat 12.30’da 68’liler ormanında düzenlenecek etkinlikle Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan anıldı. Yarın ise saat 10.00’dan itibaren yine 68’liler ormanında konserler, paneller ve çeşitli etkinlikler düzenlenecek

BURSA:  45 yıl önce idam edildikleri saat 05.30’da Bursa’da anılarına açılan ‘Üç Fidan Parkı’nda sevenleri tarafından anıldı. Nilüfer Belediyesi, Nilüfer Kent Konseyi ve 68’liler Platformu üyeleri, Gezmiş, İnan ve Aslan’ın idam saati olan 05.30’da, 3 dakikalık saygı duruşunda bulundu. 68’liler Platformu sözcüsü Betül Kuyucu yaptığı konuşmada “Ölümlerinin 45’nci yılında 68 gençliğinin 3 önemli önderini anmak için idamlarının gerçekleştirildiği saatte anıtlarının başında saygılarımızı iletmek için toplandık, onlar bağımsızlıktan, özgürlükten ve eşitlikten yanaydı, biz onlardı burada anarken onların fikirlerinin de hala yaşadığını göstermek üzere burada bulunuyoruz” dedi.

CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal ise yaptığı konuşmada ise, “Bu ülkenin topraklarını biz ekeceğiz dediler, kendi topraklarımızda kendimiz üreteceğiz, köylümüze yardım edeceğiz ürettiğimizden birlikte elde ettiğimizi hakça bölüşeceğiz’ dediler. ‘Özgür, bağımsız, eşit, sınıfsız bir ülke istiyoruz’ dediler. Geldiğimiz noktada bir kez daha ne kadar haklı olduklarını gördük” dedi.

Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey ise 6 Mayıs sabahında bu ülkenin bağımsızlığı konusunda 3 fidanın, Türkiye gençliğinin önderi olduğunu söyledi. Törene katılanlar daha sonra üç fidan anıtına ellerindeki karanfilleri bırakarak saygı duruşunda bulundu.