6 Mayıs 1972: Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan idam edildi

1960’lar tüm dünyadaki gibi Türkiye’de de radikalleÅŸen bir kuÅŸağın ortaya çıkışına tanıklık etmiÅŸti. Deniz GezmiÅŸ, Yusuf Aslan ve Hüseyin Ä°nan gençlik hareketinin önde gelen isimleriydi. Devrimciydiler, devlete baÅŸkaldırmışlardı. BaÅŸka bir dünya yaratmak için yola çıkmışlardı, ancak 12 Mart rejimi için onlar sadece “terörist”ti. 6 Mayıs sabahı darbeciler tarafından idam edildiler.

1960’lı yıllarda toplumsal muhalefet ciddi ÅŸekilde güç kazanmıştı. Meclise giren Türkiye İşçi Partisi gençlerin ilgisinin odağına yerleÅŸiyordu. İşçi hareketi de giderek radikalleÅŸiyordu, işçilerin eylemleri yeni bir konfederasyonu Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’nu (DÄ°SK) ortaya çıkarmıştı. İşçi hareketi 15-16 Haziran 1970’te en üst noktasına varmıştı.

Bu arada gençlik hareketi de işçi hareketinden kopuk olmakla birlikte giderek radikalleÅŸiyordu. Gençlik hareketi asıl olarak Türkiye İşçi Partisi (TÄ°P) içinde ÅŸekillenmiÅŸ ancak bu örgütün reformist yapısı sonuç olarak bir kopuÅŸu getirmiÅŸti. Deniz GezmiÅŸ, 1965 yılında TÄ°P’in Ãœsküdar Ä°lçe BaÅŸkanlığı’na üye olarak politik hayatına baÅŸladı. CHP’li bir ailenin çocuÄŸuydu ancak işçi hareketlerinden etkileniyor ve sosyalizmle yakından ilgileniyordu. Bu, onu TÄ°P’e üye olmaya itti.

Ä°lk olarak Çorum Belediyesi temizlik işçilerinin Taksim Anıtı’na çelenk koymaları sırasında işçilere destek verirken gözaltına alındı. 1966 yılında Ä°stanbul Hukuk Fakültesi’ne kaydoldu. Aynı yıllarda Hüseyin Ä°nan ve Yusuf Aslan da ODTÃœ’ye girmiÅŸlerdi. O yıllarda Fikir Klüpleri Federasyonu (FKF) üniversitelerde TÄ°P’in gençlik örgütü olarak faaliyet gösteriyordu. Ä°nan ve Aslan da FKF üyesiydiler.

Deniz GezmiÅŸ, 1968 yılındaki Ä°stanbul Ãœniversitesi iÅŸgaline öncülük edenlerden birisiydi ve ABD askerlerinden oluÅŸan 6. filonun protestolarında da en önde yer aldı. Bu olaylar Deniz GezmiÅŸ’in tüm Türkiye’de gençlik hareketi içindeki en tanınan liderlerden birisi olmasını da beraberinde getirdi.

O dönemde TÄ°P içinde giderek büyüyen bir tartışma vardı. Gençler, TÄ°P’in parlamenterist çizgisine tepki duyuyor, devrimci bir hareketlilik içine girmek istiyorlardı. Dışarıdan Mihri Belli, DoÄŸan AvcıoÄŸlu gibi isimlerin etkisiyle TÄ°P içinde de Milli Demokratik Devrim (MDD) ve Sosyalist Devrim (SD) tartışması yaÅŸanıyor, tartışma giderek büyüyordu. Bu süreçte GezmiÅŸ, Ä°nan ve Aslan gençlik hareketinin önder isimleri de hızla radikalleÅŸti.

GezmiÅŸ ve arkadaÅŸları TÄ°P’ten koptuktan sonra 1968 yılında Devrimci Öğrenci BirliÄŸi (DÖB)’ü kurdular. Bu sırada FKF Dev-Genç’e dönüştü. 1969 yılında Ä°stanbul Ãœniversitesi Hukuk Fakültesi’nin iÅŸgaline öncülük eden GezmiÅŸ hakkında tutuklama kararı çıkartıldı, ancak GezmiÅŸ yakalanmaktan kurtulmayı baÅŸararak Filistin’e gitti. Bu dönemde ileride Türkiye Halk KurtuluÅŸ Ordusu (THKO)’nun kadrolarını oluÅŸturacak gençler (Deniz GezmiÅŸ, Hüseyin Ä°nan, Yusuf Aslan, Cihan Alptekin, Kadir Manga, Atilla Keskin, Mustafa Yalçıner vb.) Filistin KurtuluÅŸ Örgütü (FKÖ) kamplarına giderek gerilla eÄŸitimi aldılar.

Deniz GezmiÅŸ Türkiye’ye geri döndüğünde Sinan Cemgil ve Hüseyin Ä°nan’la birlikte 1970 yılında THKO’yu kurdu. Böylece silahlı mücadele dönemi baÅŸladı. 1971 yılında Ankara Emek’teki Ä°ÅŸ Bankası soygununda yer alan, GezmiÅŸ daha sonra Balgat’taki Tuslog tesislerinden 4 ABD’li askerin kaçırılmasında yer aldı. Bu askerleri sonradan serbest bıraktılar.

Ancak 12 Mart darbesinin geliÅŸiyle gençlik hareketi hedef tahtasına oturtuldu. 12 Mart, gençlik hareketinin pek çok liderini tutukladı veya katletti. Nihat Erim baÅŸkanlığında bir hükümet kuruldu ve “Balyoz” adı altında işçi hareketi ve gençlik hareketine ağır bir saldırı baÅŸladı.

THKO ve Mahir Çayan önderliÄŸindeki THKP-C’nin pek çok üyesi tutuklandı veya katledildi. Deniz GezmiÅŸ, Gemerek’de, Yusuf Aslan, Åžarkışla’da, Hüseyin Ä°nan, Kayseri’de yakalandı. Pek çok THKO üyesiyle beraber idamları istendi. Bu dönemde onları kurtarmak için yapılan giriÅŸimlerin çoÄŸu sonuçsuz kaldı, hatta bazıları (Nurhak ve Kızıldere olayları gibi) devrimci gençlerin ölümüyle sonuçlandı. Ali Elverdi baÅŸkanlığında toplanan mahkeme 18 kiÅŸinin idamına karar verdi. Daha sonra 3 kiÅŸinin idamına hükmedildi: Deniz, Yusuf, Hüseyin. Parlamentoda, idam hükmü oylamaya sunulduÄŸunda Süleyman Demirel baÅŸta olmak üzere 276 milletvekili “evet”, 48 milletvekili ise “hayır” oyu verdi.

Deniz GezmiÅŸ, Yusuf Aslan ve Hüseyin Ä°nan, 6 Mayıs 1972 günü sabaha karşı asıldılar. Deniz GezmiÅŸ, idam sehpasında “YaÅŸasın Kürt ve Türk halklarının kardeÅŸliÄŸi” sloganını haykırdı. 5 Mayıs 2011’de kaybettiÄŸimiz avukat Halit Çelenk, idama ÅŸahit oldu ve bu sahneyi pek çok yerde anlattı.

Daha güzel başka bir dünya için yola çıkan Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan, karanlığın güçlerine boyun eğmemenin ne demek olduğunu bizzat pratikleriyle gösterdiler.


Hüseyin İnan

Hüseyin Ä°nan, 1949’da Kayseri’nin Sarız ilçesine baÄŸlı Bozhöyük köyünde doÄŸdu. Ä°lk ve orta okulu Sarız’da, liseyi Kayseri’de okudu.

1966’da ODTÃœ Ä°dari Bilimler Bölümü’ne kayıt oldu. 1968’de TÄ°P ve daha sonra Milli Demokratik Devrim (MDD) içindeki ayrılıklarda, giderek belirginleÅŸen illegal ve dar örgütçülük fikri etrafında çekirdek bir grup oluÅŸturup, kır gerillası yoluyla anti-emperyalist mücadele verme fikrini geliÅŸtirmeye çalıştı. Özellikle ODTÃœ kökenli olan ve temelini Ä°nan’ın attığı bu grup daha sonra, THKO’nun çekirdek kadrosunu oluÅŸturacaktı.

14 Ekim 1969’da Filistin KurtuluÅŸ Örgütü’nün El Fetih kamplarına gitti ve orada Ä°srail’e karşı savaÅŸtı. 1 Ocak 1971’de Türkiye Ä°ÅŸ Bankası Emek Åžubesi soygunu, ABD askeri tesislerinin basılarak bir ABD’lilerin kaçırılması ve daha sonra dört Amerikalının kaçırılması eylemlerinde yer aldı. 24 Mart 1971’de Kayseri’nin Pınarbaşı ilçesinde yakalanarak, 9 Kasım 1971’de Deniz GezmiÅŸ ve Yusuf Aslan’la birlikte idama mahkum edildi. 6 Mayıs 1972’de idam edildi.

Yusuf Aslan

Yusuf, 1947’de Yozgat’ın bir köyünde doÄŸdu. Ortaöğrenimini dindar ve anti-komünist eÄŸilimlerle, gelenekçi önyargıların güçlü olduÄŸu bir çevrede tamamladı.

1966’da ODTÃœ’ye girdi. Bir yıla kalmadan ODTÃœ Sosyalist Fikir Kulübü’nün üyesi oldu, Dev-Genç içinde çalışmaya baÅŸladı. Bu dönemden itibaren önce hazırlık okulunda, sonra da mühendislik fakültesinde patlak veren boykotların ve hemen ardından ODTÃœ iÅŸgalinin önde gelen örgütçülerinden oldu. Ä°lk yargılandığı eylem,  ABD Büyükelçisi Commer’in arabasının yakılmasıydı.

1969’da arkadaÅŸlarıyla birlikte Filistin’e gitti. Burada helikopter ve uçak pilotluÄŸunu öğrendi. Traktörden helikoptere kadar her türlü aracı büyük bir ustalıkla kullanıyordu.

1970 yılında kurulan THKO’nun kurucusu ve önderlerinden olan Yusuf Aslan, Deniz GezmiÅŸ’le birlikte Nurhak’a daÄŸdaki gerilla grubuna katılmaya giderken, Sivas Åžarkışla’da yaralı olarak yakalandı. Sıkıyönetim mahkemelerinde yargılandı. 6 Mayıs 1972’de Deniz GezmiÅŸ, Hüseyin Ä°nan’la birlikte idam edildi.

Deniz GezmiÅŸ

Deniz GezmiÅŸ, Ankara’nın AyaÅŸ ilçesinde 27 Åžubat 1947’de doÄŸdu. Öğretmen bir ailenin çocuÄŸu olarak çeÅŸitli kentlerde ilk ve orta öğrenimini gördü. Liseyi Ä°stanbul’da bitirdi.

1966’da Ä°stanbul Ãœniversitesi Hukuk Fakültesi’ne giren GezmiÅŸ, lise yıllarında sol düşünceyle tanıştı ve 1965’te Türkiye İşçi Partisi’nin Ãœsküdar Ä°lçesine üye oldu. 30 Ocak 1968’de Hukuk Fakültesi’nde Devrimci Hukukçular Örgütünü kuran GezmiÅŸ, 12 Haziran 1968’de Ä°stanbul Ãœniversitesi’nin iÅŸgal edilmesine önderlik etti.

Ä°stanbul’a gelen 6. Filo’yu protesto eylemlerinde yer alan GezmiÅŸ, 30 Temmuz’da bu eylemlerden dolayı tutuklandı ve 20 Eylül’de serbest bırakıldı. 1 Kasım 1968’de Samsun’dan Ä°stanbul’a Mustafa Kemal Yürüyüşü’nü düzenledi.

1969 Haziran’ında Filistin’e giderek Eylül’e kadar Filistin gerilla kamplarında kalan GezmiÅŸ, 20 Aralık 1969’da yakalandı ve Cihan Alptekin’le birlikte 18 Eylül 1970’e kadar tutuklu kaldı. Daha sonra Sinan Cemgil ve Hüseyin Ä°nan’la birlikte Türkiye Halk KurtuluÅŸ Ordusu’nu (THKO) kurdu. 4 Mart 1971’de dört ABD’li erin kaçırılması eyleminde bulunan GezmiÅŸ, erlerin serbest bırakılmasından sonra Sivas’ın Åžarkışla ilçesinin Gemerek nahiyesinde Yusuf Aslan’la birlikte yakalandı.