Covid-19: Çin, bir ayda 60 bin kişinin öldüğünü açıkladı

Çin’de bir ay önce sağlık önlemelerinin ve kısıtlamalarının kaldırılmasından bu yana Covid-19’a bağlı olarak hastanelerde yaklaşık 60 bin kişinin öldüğünü duyuruldu.

Sağlık Bakanlığı yetkililerinden Jiao Yahui, basına yaptığı açıklamada, 8 Aralık 2022 ile 12 Ocak 2023 arasında 59 bin 938 kişinin Covid-19’dan öldüğünü belirtti.

Bu sayı, tıp merkezleri dışında ölenleri kapsamıyor.

Jiao Yahui’nin verdiği bilgiye göre, ölenlerden 5 bin 503 kişi, Covid-19’dan kaynaklanan solunum yetmezliğine bağlı olarak hayatını kaybetti. 54 bin 434 kişi ise Covid-19 ile bir başka hastalık belirtilerinin birbirine karışmasıyla öldü.

On binlerce kişinin öldüğünün birdenbire açıklanması, Çin sağlık makamlarının iletişiminde önemli bir dönemece işaret ediyor. Pekin, bugüne kadar, Covid-19’a bağlı salgın verilerini azımsamakla suçlanıyordu. Çin, üç gün öncesine kadar, bir ayda Covid-19’dan sadece 37 kişinin öldüğünü bildirmişti.

Çin’in güvenilir veri iletmeyi geri çevirmesi Dünya Sağlık Örgütünü endişeye sevk ediyordu.

DSÖ Acil Durumlar Sorumlusu Michael Ryan, “Çin’de risk durumunu tam olarak değerlendirmemize yeterli bilgiye hâlâ sahip değiliz” diyerek yakınmıştı.

Çin’de salgının keskin bir biçimde yeniden baş göstermesi, aralık ayı başında neredeyse salgına ilişkin tüm önlemlerin birdenbire kaldırılmasıyla izah ediliyor. Oysa ülke salgının başlamasından bu yana çok sıkı önlemler altında yaşıyor ve yurttalar çok sert kısıtlamalara maruz kalıyordu.

Önlemlerin birden kaldırılmasına tepki olarak birçok Batılı ülke, Çin’den gelen yolculara negatif Covid-19 test sonucu ibraz etme zorunluluğu getirdi.