Staatssammlung für Anthropologie München uzmanları, insan diÅŸlerini “Çocukluk ArÅŸivi” olarak adlandırıyorlar: Çünkü bir çocuk süt diÅŸlerini kaybetmeye baÅŸlamadan önce, kalıcı diÅŸler zaten oluÅŸmaya baÅŸlar. BaÅŸlangıçta çene içinde derinlemesine gizli, daha sonra süt diÅŸlerinin yerini alarak, her gün maruz kaldığı çevresel etkileri malzemelerinde depolarlar – yaklaşık olarak 20 yaşına kadar. Sonrasında diÅŸlerin izotop içeriÄŸi ömür boyu deÄŸiÅŸmez.
Bu “ArÅŸiv”, ÅŸu anki Güney Bavyera bölgesindeki erken Orta ÇaÄŸ yaÅŸam koÅŸulları hakkında ne söyleyebilir, bunu araÅŸtıran bir ekip, Michaela Harbeck liderliÄŸindeki, ve doktora öğrencisi Maren Velte tarafından iki çalışma ile incelendi.
Buna göre, 5. yüzyılın sonlarına doÄŸru, günümüz Güney Bavyera bölgesine olaÄŸanüstü derecede çok sayıda farklı kökenli insan geldi, hem erkekler hem de kadınlar. “Birçok birey için kesin köken bölgelerini belirleyemeyebiliriz, ancak onların birçok farklı bölgeden geldiklerini gösterebiliriz,” diyor Harbeck bir basın açıklamasında. Güçlü toplumsal deÄŸiÅŸimler ve göç süreçleri bu döneme Göçebe Halklar Çağı adını kazandırdı. Roma Ä°mparatorluÄŸu Batı Avrupa’da büyük ölçüde etki kaybetmiÅŸ, eski Raetia secunda eyaleti Bavyera Dükalığı’na dönüşmüştü. Birçok yerleÅŸim bu döneme dayanmaktadır.
Harbeck liderliÄŸindeki ekip, diÅŸlerde bulunan izotoplar sayesinde gömülülerin çocukluktan farklı beslenmeye baÅŸladıkları ve doÄŸdukları bölgeden ne zaman ayrıldıklarını inceleyebildi. Özellikle genetik olarak GüneydoÄŸu Avrupa’dan gelen ve kafatasları küçük yaÅŸta yapay olarak belirgin, uzun bir ÅŸekle getirilen bazı kadınların, çocukluk ve gençlik dönemlerinin büyük bir kısmını darı ile beslendiklerini açıklıyor araÅŸtırmacı. O dönemde darı Bavyera’da nadiren, ancak DoÄŸu Avrupa veya hatta Asya’da yaygındı. “GüneydoÄŸu Avrupa’dan gelen birçok kadın, belki de bu dönemde beklenen evlilik göçü baÄŸlamında bekleyebileceÄŸiniz gibi genç kızlar veya genç kadınlar olarak bölgeye gelmediler. Bayern’e yerleÅŸtiklerinde 20 yaşın üzerindeydiler” diye açıklıyor Harbeck.
Anthropologen ekibi, günümüz Bavyera’sında çeÅŸitli mezarlıklarda gömülmüş olan yaklaşık 500 MS civarındaki 150 kiÅŸinin diÅŸini inceledi. AraÅŸtırmalarının sonuçları ÅŸu anda “PloS ONE” dergisinde yayımlandı.
Maren Velte liderliÄŸindeki bir ekip, erken Orta ÇaÄŸ’daki Bavyera halkının emzirme uygulamalarına özel olarak izotopları inceledi. Analizler, Antik ÇaÄŸ sonlarından ve Erken Orta ÇaÄŸ’dan kadınların çocuklarını günümüzde alışıldığından çok daha uzun süre emzirdikini gösteriyor. “ÇoÄŸu incelenen erken Bavyalı için anne sütünden kesilme genellikle üç yaşından önce tamamlanmıştı. Özellikle yabancı kökenli kadınların çocukluklarında muhtemelen daha uzun süre emzirildikleri görünüyor.” Bu kadar uzun emzirme süreleri, genellikle bu, baÅŸka bir kültürden gelmeye iÅŸaret eden göçebe topluluklarından biliniyor. Bu çalışmanın sonuçları “Archaeological and Anthropological Sciences” dergisinde yayımlandı.
- Tayfun Kahraman’a Yapılan Kötü Muamele: Görüntüler Ortaya Çıktı - 21 Aralık 2024
- Gazeteciler Cemiyeti’nden Gözaltılara Sert Tepki - 21 Aralık 2024
- Mersin’de Kadın Cinayeti - 21 Aralık 2024