BES’ten TÜİK Önünde Sert Tepki: “Asıl Turpun Büyüğü TÜİK’in Yoksulluk Politikalarıdır”

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı 2025 Nisan ayı enflasyon verilerinin ardından Büro Emekçileri Sendikası (BES), Ankara’daki TÜİK binası önünde dikkat çeken bir basın açıklaması gerçekleştirdi. “Rakamlar sahte, yoksulluk gerçek”, “TÜİK elini cebimizden çek” sloganlarının yankılandığı açıklamada, BES yöneticileri sadece istatistiklere değil, bu veriler üzerinden şekillenen politikaların yoksulluğu kurumsallaştırmasına da sert sözlerle tepki gösterdi.

“Turpun Büyüğü TÜİK’te”

Basın açıklamasında konuşan BES Genel Başkanı Özer Avanaş, iktidar cephesinde son dönemde sık kullanılan “turpun büyüğü arkada” ifadesine göndermeyle başladığı konuşmasında, “Bu ülkedeki asıl turpun büyüğü TÜİK’in yoksulluğu artırıcı politikalarıdır,” dedi. Avanaş’a göre, sorun sadece TÜİK’in açıkladığı verilerin gerçeği yansıtmaması değil; aynı zamanda bu veriler doğrultusunda belirlenecek ücretlerin çalışanları ve emeklileri yoksulluğa mahkûm etmesi.

Avanaş, söz verildiği halde kamu emeklilerine yapılmayan seyyanen zamları, 3600 ek gösterge düzenlemesinin hayata geçirilmemesini, mülakat adaletsizliğinin sürmesini ve tüm bunların üstünü örten manipülatif enflasyon verilerini “asıl büyük turp” olarak nitelendirdi.

“Bu Rakamlar Birer İhanet Belgesidir”

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) MYK üyesi Bahadır Bendircioğlu ise TÜİK’in açıkladığı enflasyon verilerini halkı yanıltmak olarak değerlendirdi. “Bu rakamları gerçeğin dışında açıklamak tam anlamıyla ihanettir,” diyen Bendircioğlu, TÜİK’in bu tavrıyla sofralardan azar azar çalınan ekmeğe ortak olduğunu söyledi.

Eleştiriler bununla sınırlı kalmadı. Bendircioğlu, hükümetin enflasyon verileriyle emekçilerin alım gücünü düşürdüğünü belirtirken, bu duruma sendikal işbirlikçilerin de ortak olduğunu vurguladı: “Toplu sözleşme masasında yetkili görünen, ama her kararını Cumhurbaşkanlığı’nın atadığı hakem heyetine gönderen yandaş sendikalar da bu ihanete ortaktır.”

“Verileri Açıklamayanlar Suç İşliyor”

BES Ankara 2 No’lu Şube Başkanı Mustafa Çınar da konuşmasında doğrudan TÜİK’in şeffaflık ilkesini ihlal ettiğini vurguladı. Özellikle 2022’den bu yana gıda fiyatlarını açıklamaktan imtina edilmesini, düşük gelir gruplarının yaşam koşullarını görmezden gelmek olarak yorumlayan Çınar, “Verileri açıklamamak, iktidarla birlikte yoksulluğu kalıcı hale getirmeye hizmet etmektedir,” dedi.

TÜİK’e çağrıda bulunan Çınar, gerçek verilerin kamuoyuyla paylaşılmaması durumunda, kurum hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını ve hak arama mücadelesini büyüteceklerini söyledi.