AYM, bugün Can Atalay’ın bireysel başvurusunu görüştü, tahliyesine hükmetti.

25 Ekim 2023 tarihinde, Anayasa Mahkemesi, Gezi Davası’nda 18 yıl hapis cezasına çarptırılan ve milletvekili seçilmesine raÄŸmen tahliye edilmeyen Türkiye İşçi Partisi (TÄ°P) Hatay Milletvekili Can Atalay’ın bireysel baÅŸvurusunu görüştü.

Atalay’ın avukatı Akçay Taşçı, görüşme sonrası yaptığı açıklamada, Anayasa Mahkemesi’nin ihlal kararı vermesi ve Atalay’ın tahliye edilmesini beklediklerini belirtti. Taşçı, “Ä°hlal kararı çıkarsa Anayasa Mahkemesi’nin kararının yerine getirilmesi için hüküm veren mahkeme olan Ä°stanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’ne baÅŸvuracağız” dedi.

Anayasa Mahkemesi’nin kararını 30 gün içinde açıklaması bekleniyor.

Atalay’ın baÅŸvurusu

Atalay, 14 Mayıs 2023 tarihinde yapılan genel seçimlerde TÄ°P’ten Hatay milletvekili seçildi. Ancak, mazbatasını almasına raÄŸmen, Gezi Davası’nda aldığı 18 yıl hapis cezası nedeniyle tahliye edilmedi. Atalay, tahliye ve yargılamanın durması istemiyle Yargıtay’a baÅŸvurdu. Yargıtay 3. Ceza Dairesi, Atalay’ın tahliye talebini reddetti ve yargılamanın devamına karar verdi.

Atalay’ın avukatları, Anayasa Mahkemesi’ne yaptıkları baÅŸvuruda, milletvekili seçilerek yasama dokunulmazlığı kazanan Atalay’ın yargılamada durma kararı verilmesi talebinin reddedilerek yargılamaya devam edilmesi nedeniyle seçilme ve siyasi faaliyette bulunma hakkının, tahliye talebinin reddedilmesi nedeniyle de kiÅŸi hürriyeti ve güvenliÄŸi hakkının ihlal edildiÄŸini belirtti.

Anayasa Mahkemesi’nin kararı

Anayasa Mahkemesi, Can Atalay’ın bireysel baÅŸvurusunu 25 Ekim 2023 tarihinde karara baÄŸladı. Mahkeme, Atalay’ın seçilme ve siyasi faaliyette bulunma hakkının ihlal edildiÄŸine karar vererek, tahliyesine hükmetti.

Anayasa Mahkemesi’nin gerekçeli kararının önümüzdeki günlerde açıklanması bekleniyor.