AP Türkiye raportörü Kati Piri’den ErdoÄŸan’a yanıt…

AP Türkiye Raportörü Kati Piri, Türkiye CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan’ın AB’ye yönelik sözleri üzerine yeni bir faslın açılmasının ‘kesinlikle söz konusu olmadığını’ söyledi.

Türkiye CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan’ın “Avrupa BirliÄŸi’nin müzakereler için yeni fasıllar açmak dışında bir seçeneÄŸi yok. Açmazsanız da güle güle” açıklamasına Avrupa Parlamentosu’ndan dan tepki geldi. AP Türkiye Raportörü Kati Piri, ErdoÄŸan’ın AB’ye yönelik sözlerinin ardından yeni bir faslın açılmasının “kesinlikle söz konusu olmadığını” söyledi.

Deutsche Welle’nin haberine göre Türkiye gerçekten üyelikle ilgileniyor olsaydı, Ankara’nın bunu göstermesi gerekirdi” diyen Avrupa Parlamentosu Türkiye Raportörü Kati Piri, yeni bir faslın açılmasının “kesinlikle söz konusu olmadığını” söyledi.

‘AÇIKLAMA AB KARÅžITLARININ EKMEĞİNE YAÄž SÃœRER’

Alman Die Welt gazetesine konuÅŸan Türkiye raportörü, Avrupa BirliÄŸi’nin (AB) üyelik konusunda hiçbir ülkenin ÅŸantajına boyun eÄŸmeyeceÄŸini, bunun Türkiye için de geçerli olduÄŸunu vurguladı ve “AB’ye girmek isteyen, kriterleri yerine getirmek zorunda. Ama Türkiye’de bunu hiç göremiyorum. Bu yüzden müzakerelerin kesilmesi gerekiyor” dedi.

Almanya DışiÅŸleri Bakanı Sigmar Gabriel’i de eleÅŸtiren Piri, Gabriel’in Ankara’ya yönelik politikasını deÄŸiÅŸtirmesini istedi. “Gabriel Türkiye ile üyelik müzakerelerinin kesilmesine direniÅŸiyle, Avrupa BirliÄŸi’nin inandırıcılığını tehlikeye sokuyor ve Türk vatandaÅŸlarının anayasa reformuna Hayır diyen yarısının görüşünü hiçe sayıyor” diyen Hollandalı raportör, Türkiye ile ortak deÄŸerler üzerine kurulu olmayan bir iÅŸbirliÄŸinin ülkedeki demokratik güçlere yardımcı olacağına inanmadığını kaydetti. Piri, Gabriel’e istinaden “Ä°nsan haklarının ihlallerine sesini çıkarmayan, Avrupa karşıtlarının da ekmeÄŸine yaÄŸ sürer” ifadelerini kullandı.

Ä°KÄ° TARAFIN Ä°LÄ°ÅžKÄ°LERÄ° ‘DERÄ°N BÄ°R KRÄ°ZDE’

Türkiye’nin DışiÅŸleri Bakanı Mevlüt ÇavuÅŸoÄŸlu, 24-25 Mayıs’ta Brüksel’de yapılacak NATO zirvesi sonrasında Türkiye ile AB arasında bir büyük zirve düzenlenmesi için hazırlıkların yapıldığını açıklamıştı. Kati Piri de, AB üyelerinin Türkiye’yi mümkün olduÄŸu kadar çabuk bir zirveye davet etmesi gerektiÄŸi görüşünde. Ä°ki taraf arasındaki iliÅŸkilerin “derin bir krizde” olduÄŸunu belirten Avrupa Parlamentosu Türkiye Raportörü, “Ortak çıkarların hangi alanda olduÄŸu, önemli konularda nasıl ilerleme saÄŸlanabileceÄŸini ve krizin nasıl atlatılacağını konuÅŸmak gerek” dedi.