Anormal Davranışlı Bazı Gökadalar Bulundu

Evrende, özellikle de nadir bulunan galaksilerde tuhaf bir şeyler oluyor.

Şimdiye kadar bilim adamları, yıldız patlaması sonrası galaksilerin (PSB’ler) veya şiddetli galaktik çarpışmalardan doğan, artık yıldız oluşturmayan, gaz ve tozu dışarı atan ve hareketsiz kalan veya yeni yıldızlar üretemeyen galaksilerin üstünde çalıştılar. Ancak Şili’deki Atacama Büyük Milimetre/milimetre-altı Dizisi (ALMA ) tarafından yapılan yeni gözlemler, PSB’lerin birleşmeden sonra gazlarının çoğunu gerçekten tuttuklarını ve bu durumun tipik olarak yıldız oluşumunu tetiklediğini gösteriyor.

İki galaksi şiddetli bir şekilde çarpıştığında, genellikle bir yıldız oluşumu patlaması olur. Ancak nadir durumlarda, galaktik bir birleşme, yıldız oluşumunun çok az olduğu veya hiç olmadığı bir PSB ile sonuçlanır. Bilim adamları, yıldızların doğması için gerekli olan gaz ve tozun PSB’lerden atılmasının bir sebebi olduğunu öne sürdüler. Ancak, bu yeni çalışmadaki ALMA verilerine göre, PSB’ler yıldız oluşumunu hızlandırmak için yeterli yakıt olması gereken gazlarını sıkıştırırken, hala hareketsiz kalıyorlar.

Washington Üniversitesi’nden astronom Adam Smercina, “Bu kompakt gazın yıldızları verimli bir şekilde oluşturması gerekiyor, ancak sonuçlar hiç de öyle görünmemekte. Aslında, benzer şekilde kompakt gazın olması beklenenden yüzde 10’dan daha az verimli olduğu görülmekte” dedi.

Araştırmacılar bunun nasıl gerçekleştiğinden tam olarak emin olmasalar da, bunu açıklamak için bir teori geliştirdiler.

Smercina, “Bu durumda, gazdaki türbülans nedeniyle yıldız oluşumu bastırılabilir, tıpkı kuvvetli bir rüzgarın bir yangını bastırabilmesi gibi,” dedi. “Ancak, tıpkı rüzgarın alevleri körükleyebilmesi gibi, yıldız oluşumu türbülansla da geliştirilebilir, bu nedenle bu türbülanslı enerjiyi neyin ürettiğini ve uyku durumuna tam olarak nasıl katkıda bulunduğunu anlamak bu çalışmanın geri kalan bir sorusudur.”

Çalışma,25 Nisan 2022’de The Astrophysical Journal’da yayınlandı.

Bu yazı Astrafizik.com tarafından Türkçeye aktarılmış olup yazının aslı phys.orgsitesine aittir, orijinaline mümkün olduğunca sadık kalmak koşuluyla dilimize çevirilmis olsa da editoryal tarafından katkıda bulunulmuştur. Bu sebeple Astrafizik.com içerik izinlerine tabidir. Astrafizik.com referans gösterilmek koşuluyla kullanıma izin verilmiştir.

Çeviri: Sinan YAVUZ


Kaynak: https://www.space.com/post-starburst-galaxy-condense-gas-study