Almanya’da Türkiyeli sığınmacı artışı…

Federal Göç ve Mülteciler Dairesi’nin Nisan ayında 828 Türk vatandaşının iltica baÅŸvurusunu deÄŸerlendirerek, yüzde 28’ine olumlu yanıt verdiÄŸi bildirildi.

Almanya’ya iltica baÅŸvurusu kabul edilen Türk vatandaÅŸlarının sayısında geçen ay önemli artış kaydedildi. İçiÅŸleri Bakanlığı’nın Sol Parti’nin konuyla ilgili soru önergesine verdiÄŸi yazılı yanıtta, Federal Göç ve Mülteciler Dairesi’nin (BAMF) Nisan ayında Türk vatandaÅŸlarının yaptığı 828 baÅŸvuruyu deÄŸerlendirerek, yüzde 28’ine sığınma hakkı tanıdığı belirtildi. Bir önceki ayda bu oranın yüzde 8,7 oranında olduÄŸu, Ocak-Mart ayları arasında ise baÅŸvuruların yüzde 7,5’ine olumlu yanıt verildiÄŸi kaydedildi.

Almanya’ya Türkiye’den yapılan iltica baÅŸvurularının artmasına iliÅŸkin Alman Haber Ajansı dpa’nın sorularını yanıtlayan Sol Parti milletvekili Sevim DaÄŸdelen, federal Alman hükümetinin Türkiye’ye yönelik siyasetini eleÅŸtirdi. “NATO ortağına yönelik her türlü desteÄŸin Türkiye’de siyasi takibata uÄŸrayanların durumunu kötüleÅŸtirdiÄŸini” savunan DaÄŸdelen, bu nedenle de desteÄŸe son verilmesi talebinde bulundu.

İçiÅŸleri Bakanlığı’nın soru önergesine verdiÄŸi yanıta göre, Nisan ayında Türkiye’de 360 iltica baÅŸvurusu yapıldı. Bu sayının bir önceki aya göre 135 daha az olduÄŸu kaydedildi. Geçen yılın aynı dönemindeyse Türkiye’den 336 kiÅŸinin iltica baÅŸvurusunda bulunduÄŸu belirtildi.

Yaklaşık 450 subay ve diplomattan iltica başvurusu

Türkiye’den Almanya’da iltica baÅŸvurusu yapanlar arasında üst düzey subay, diplomat ve kamu görevlilerinin bulunduÄŸu da dikkati çekiyor. İçiÅŸleri Bakanlığı sözcüsünün bugün Berlin’deki olaÄŸan basın toplantısında yaptığı açıklamada, baÅŸvurulara iliÅŸkin ayrıntılı bilgi veremeyeceÄŸini belirtti. Ancak sözcü, Almanya’ya iltica baÅŸvurusunda bulunan Türk vatandaÅŸları arasında 217’sinin diplomatik pasaporta, 220’sinin de kamu görevlilerine verilen hizmet pasaportuna sahip olduÄŸunu söyledi.

Süddeutsche Zeitung ile Alman kamu yayıncılık kuruluÅŸları NDR ve WDR’in ortak haberinde, Türkiye’deki darbe giriÅŸimine karıştığı gerekçesiyle aranan iki üst düzey subayın Almanya’ya iltica baÅŸvurusunda bulunduÄŸu belirtilmiÅŸti. Haberde, bir albay ve bir yarbayın 12 Mayıs’ta Yunanistan’ın Kandiye (Heraklion) kentinden Frankfurt’a geldiÄŸi kaydedilmiÅŸti.

Ãœst düzey subay ve diplomatlara Almanya’ya sığınma hakkı tanınması Türk hükümetinin tepkisini çekiyor. Ankara, Alman vekillerin Ä°ncirlik Hava Ãœssü’nü ziyaret etme izni verilmemesine gerekçe olarak Türk subaylara sığınma hakkı tanınmasını göstermiÅŸti.

© Deutsche Welle Türkçe