Almanya’da İsrail’e Silah Satışlarına Yönelik Tepkiler Büyüyor

Almanya’da kamuoyunun Gazze savaşına ve İsrail’e yönelik silah ihracatına dair tutumu sertleşiyor. Ülkenin önde gelen kamuoyu araştırma şirketlerinden Infratest dimap tarafından ARD kanalı için yapılan kapsamlı bir anket, Almanya’daki seçmenlerin çoğunluğunun İsrail’e silah satışının ya tamamen durdurulmasını ya da ciddi biçimde sınırlandırılmasını istediğini ortaya koydu.

Silah İhracatına Karşı Kamuoyu Desteği

1.292 seçmenle yapılan temsilî ankete göre, katılımcıların %43’ü İsrail’e yönelik silah satışlarının sınırlandırılmasını, %30’u ise tamamen durdurulmasını savunuyor. Buna karşılık sadece %17’lik bir kesim, silah ihracatının mevcut haliyle sürdürülmesini istiyor. Anket sonuçları, Almanya’da uzun süredir tartışma konusu olan İsrail’e silah yardımları konusunun artık toplumsal düzeyde de sorgulanmaya başlandığını gösteriyor.

İsrail’in Gazze Operasyonlarına Sert Eleştiriler

Ankette dikkat çeken bir diğer sonuç da, İsrail’in Gazze’de sürdürdüğü askeri operasyonlara yönelik memnuniyetsizlik. Katılımcıların %63’ü, 7 Ekim 2023’te Hamas’ın düzenlediği terör saldırısına karşı İsrail’in verdiği askeri yanıtı “aşırı” bulduğunu belirtti. İsrail ordusunun saldırılarını “yerinde” bulanların oranı ise %18 ile sınırlı kaldı. Bu, bir önceki ankete kıyasla 3 puanlık bir düşüş anlamına geliyor.

Ayrıca katılımcıların %73’ü, İsrail’in Hamas’a yönelik askeri operasyonlarında sivillerin zarar görmesini haklı bulmadığını ifade etti. Bu oran, Infratest dimap’ın düzenli olarak yaptığı araştırmalarda şimdiye kadar ölçülen en yüksek oran oldu.

Sorumluluk Sadece Hamas’a Yüklenmiyor

Ankette, Gazze’deki ağır insani krizin sorumluluğu konusunda da çarpıcı bir tablo ortaya çıktı. Katılımcıların %71’i, bu krizin sorumluluğunu tamamen ya da kısmen Hamas’a yüklerken, bu oran bir önceki ankete göre 3 puanlık bir düşüş gösterdi. Buna karşılık, %69’luk bir kesim, İsrail’i tümüyle ya da kısmen sorumlu buldu. Bu da önceki anket sonuçlarına göre 8 puanlık bir artış anlamına geliyor.

Alman Hükümeti de İsrail’e Mesafeli

Kamuoyundaki bu değişim, Alman siyasetinde de karşılık bulmuş durumda. Son günlerde hükümetten İsrail’e yönelik eleştiriler giderek artarken, özellikle Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) saflarından gelen açıklamalar dikkat çekiyor.

Almanya Dışişleri Bakanı Johann Wadephul, İsrail’in yerleşim politikalarını uluslararası hukukun ihlali olarak tanımladı. Ancak Wadephul, bu açıklamalarına rağmen silah satışlarının süreceğini belirtmekten de geri durmadı. Öte yandan, Almanya Başbakanı Friedrich Merz de İsrail’in Gazze’deki saldırılarına yönelik sert eleştirilerde bulundu. Geçtiğimiz hafta WDR Europaforum’da yaptığı açıklamada Merz, “Son günlerde sivillerin bu denli büyük zarar görmesini Hamas’a karşı yürütülen terörle mücadeleyle açıklamak mümkün değil,” dedi.

Gazze: “Dünyanın En Aç Yeri”

Gazze Şeridi’ndeki insani durum ise giderek ağırlaşıyor. İsrail, üç ayı aşan bir sürenin ardından yardım girişlerine kısmen izin verse de, Birleşmiş Milletler (BM) yetkilileri bölgede kitlesel bir açlık krizi konusunda uyarıda bulunuyor. BM İnsani Yardım Koordinasyon Ofisi (OCHA) sözcüsü, Gazze için “Dünyanın en aç yeri” tanımını kullandı.

Almanya’da kamuoyunun tavrındaki bu değişim, hükümetin İsrail politikalarını yeniden gözden geçirmesi yönünde iç ve dış baskıların artabileceğine işaret ediyor. Özellikle sivillerin korunması, uluslararası hukuk ve silah satışlarının etik boyutu gibi konular önümüzdeki günlerde Berlin’deki siyasal gündemi daha da belirleyici biçimde şekillendirebilir.