Almanya’da darbe şüphesine karşı büyük operasyon

Almanya’da darbe hazırlığı içinde olduÄŸu tespit edilen bir örgüte operasyon düzenlendi. Gözaltına alınan 25 kiÅŸinin içinde eski bir milletvekili de var.

Almanya’da ülke çapında yapılan operasyonlarla, darbe planladıkları ve terör örgütü üyesi ya da destekçisi oldukları varsayılan, aralarında eski bir milletvekilinin de olduÄŸu 25 kiÅŸi gözaltına alındı. Almanya Adalet Bakanı Marco Buschmann ve Federal Savcılık tarafından yapılan açıklamada, söz konusu 25 zanlının aşırı saÄŸcı “Ä°mparatorluk VatandaÅŸları” (Reichsbürger) adlı örgütün üyesi olduÄŸu bildirildi.

Adalet Bakanı Buschmann, sabah saatlerinde, güvenlik güçlerinin 130 noktaya düzenlediÄŸi baskınlar esnasında Twitter hesabından paylaÅŸtığı mesajında, “Demokrasi kendini savunmakta: Bu sabahtan itibaren teröre karşı büyük bir operasyon yapılıyor. Federal BaÅŸsavcılık, Ä°mparatorluk VatandaÅŸları çevresinden terör ağı zanlıları hakkında soruÅŸturma baÅŸlattı. Anayasal kurumlara silahlı saldırılar düzenlenme planları olduÄŸuna dair şüpheler var” ifadelerini kullandı.

Federal Savcılık tarafından yapılan açıklamada da, operasyon düzenlenen örgütün en geç geçen yıl Kasım ayında kurulduÄŸu ve bu örgütün hedefinin Almanya’daki devlet düzenini yıkarak, yerine halihazırda temel noktaları belirlenmiÅŸ yeni bir devlet yapısı kurmak olduÄŸu aktarıldı.

11 eyalette devam eden operasyonlarda ÅŸu ana dek gözaltına alınan 25 kiÅŸiden 24’ünün Alman, birinin ise Rus vatandaşı olduÄŸu bildirildi. Bir kiÅŸinin Ä°talya’da, diÄŸer bir kiÅŸinin de Avusturya’da yakalandığını ve bunların dışında 27 şüphelinin daha olduÄŸunu belirten BaÅŸsavcılık, söz konusu örgüt üyelerini birbirine baÄŸlayan ÅŸeyin, “Devlet kurumlarına ve Federal Almanya Cumhuriyeti’nin özgürlükçü, demokratik temel düzenine karşı derin bir inkar olduÄŸunu vurguladı”. BaÅŸsavcılık ayrıca bu kiÅŸilerin, Almanya’nın halihazırda bir “derin devlet” tarafından yönetildiÄŸi ile ilgili komplo teorisine katı bir biçimde inandıklarını aktardı.

Terör ağı kurmakla itham edilen zanlıların Alman kurumları ile devletin temsilcilerine silahlı saldırılarda bulunmayı planladığı ve askeri bir kanadın da demokratik hukuk devletini ortadan kaldırmayı tasarladığı bildirildi. Bunu baÅŸardığı takdirde, geçici bir askeri hükümet kurmayı hedefleyen örgüt daha sonra, Ä°kinci Dünya Savaşı’nın galip ülkeleri ile yeni bir devlet düzeni için müzakereler yürütmeyi düşünüyordu.

Örgütün, kuracağı devletin başına geçecek ismi de kararlaÅŸtırdığı, bu ismin de ÅŸu an yapılanmanın başı olan, asalet unvanı taşıyan bir aileye mensup bir kiÅŸi olduÄŸu aktarıldı. Bu arada zanlılar arasında, saÄŸ popülist Almanya İçin Alternatif (AfD) partisinin eski milletvekillerinden Birgit Malsack-Winkemann’ın da bulunduÄŸu bildirildi.

Zanlıların ÇarÅŸamba ve PerÅŸembe günlerinde, Almanya Adalet Divanı’nda soruÅŸturma hakiminin karşısına çıkarılacağı tutuklama olup olmayacağına bu hakimin karar vereceÄŸi aktarıldı.

Alman iç istihbarat kurumu Anayasayı Koruma TeÅŸkilatı tarafından 2016 yılından bu yana izlenen örgüt, Almanya’nın meÅŸru ve egemen bir devlet olarak varlığını reddediyor. Alman Ä°mparatorluÄŸu’nun sınırlarının, ya da nasyonalsosyalist döneme tekabül eden 1937 yılındaki sınırların geçerli olduÄŸunu savunan söz konusu kiÅŸiler bu gerekçeyle vergi ödemiyor ve mahkemelerin aldığı kararları tanımıyor.

Almanya’nın iç istihbarat örgütü olan Anayasayı Koruma TeÅŸkilatı, ülke genelinde “Ä°mparatorluk VatandaÅŸları” grubuna üye ya da destekçi yaklaşık 21 bin kiÅŸi bulunduÄŸunu ve bunların yaklaşık yüzde 5’inin, yani bin 150 kiÅŸinin aşırı saÄŸcı olduÄŸunu bildiriyor.

AFP,dpa / ET,JD