Almanya’da 45 ÅŸirket ve kuruluÅŸ, haftada 4 gün çalışma sistemini deneme kararı aldı

Almanya’da haftalık resmi çalışma saatlerinin en kısıtlı olduÄŸu ülkelerden biri olarak bilinirken, 45 ÅŸirket ve kuruluÅŸ ÅŸubat ayından itibaren haftada 4 gün çalışma sistemini test etmeye baÅŸladı. Altı ay süreyle devam edecek olan bu uygulama, çalışanlarda üretkenliÄŸi artırmayı ve iÅŸ ile sosyal hayat dengesini iyileÅŸtirmeyi amaçlamaktadır.

Yeni uygulama sırasında çalışanların maaÅŸlarında herhangi bir azalma olmayacak. Almanya’daki işçi sendikaları, geçen nisan ayında daha kısa çalışma haftalarının iÅŸlerin korunmasına ve iÅŸten çıkarmaların önlenmesine yardımcı olacağını savunarak bu konuda çaÄŸrıda bulunmuÅŸtu.

Son kamuoyu yoklamaları, çalışanların yüzde 71’inin dört gün çalışma seçeneÄŸine sıcak baktığını ortaya koymuÅŸtu. Almanya’da ortalama çalışma haftası Dünya Ekonomik Forumu’na göre 34,2 saat olarak ölçülmüş durumda.

Uzmanlar, daha kısa çalışma haftasına sahip olan çalışanların iÅŸlerine daha baÄŸlı olduÄŸunu, daha az hastalık izni aldıklarını ve daha az tükenmiÅŸlik yaÅŸadıklarını belirtiyor. Ä°ngiltere’de yapılan bir çalışma, dört günlük çalışma haftası pilot uygulamasının çalışan memnuniyetini artırdığını ve verimlilikte bir düşüşe neden olmadığını göstermiÅŸti.

Almanya, Avrupa’da haftada dört gün çalışma sistemini deneyen ülkeler arasında yer alıyor. Belçika, Ä°ngiltere ve Portekiz gibi ülkelerde de benzer uygulamalar daha önce test edilmiÅŸti.