Almanya: Türkiye Viyana SözleÅŸmesi’ni ihlal etti

Die Welt gazetesi Türkiye muhabiri Deniz Yücel’in geçen şubat ayında ‘teröre destek verdiği’ suçlamasıyla tutuklanmasından sonra, Alman vatandaşı gazeteci Meşale Tolu’nun da tutuklanması iki ülke arasındaki gerilimi yeniden arttırdı.

Almanya DışiÅŸleri Bakanlığı açıklamasında, 30 Nisan’da göz altına alınan Tolu’nun 10 Mayıs’ta tutuklandığı, Tolu’un tutuklanmasıyla ilgili Türkiye’nin Alman diplomatlara haber vermediÄŸi ve bu yüzden ‘Viyana AnlaÅŸması’na uymayarak, hukuka aykırı davrandığı öne sürüldü.

Türkiye’deki Alman diplomatlarının bugüne kadar Meşale Topu ile bağlantı kuramadıklarını da belirten bakanlık sözcüsü, Bakırköy Kadın Cezaevi’nde bulunan Topu ile görüşebilmek için gerekli girişimlerde bulunduklarını da duyurdu.

2007 yılında Alman vatandaÅŸlığına geçen Almanya doÄŸumlu Tolu’nun tutukluluÄŸu konusunda Alman hükümetine bilgi verilmemesini eleÅŸtiren Federal Hükümet sözcüsü Steffen Seibert de, tutukluya en kısa sürede Alman diplomatik temsilcileriyle görüşme imkanı tanınmasını talep etti.

Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) ve Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu’na (SGDF) yakınlığıyla bililnen Etkin Haber Ajansı’nda (ETHA) gönüllü olarak tercümanlık yapan MeÅŸale Tolu, ‘terör örgütüne üyelik ve terör propagandası yapmak’ iddialarıyla suçlanıyor. Alman hükümetinin elindeki bilgilere göre, Deniz Yücel ve Tolu ile birlikte toplam altı Alman vatandaşı benzer suçlamalar nedeniyle Türkiye’de tutuklu durumda.

Ä°ncirlik ziyareti izin bekliyor

Öte yandan Federal Meclis Savunma Komisyonu üyesi bir grup milletvekilinin, önümüzdeki hafta Ä°ncirlik Ãœssü’ndeki Alman askerlerini ziyaret etmeyi planladıkları, ancak ziyaret için Türkiye’nin henüz onay vermediÄŸi öğrenildi.

Komisyon üyelerinin, ziyaret kapsamında Alman askerlerinin çalışma ve yaÅŸam koÅŸullarıyla ilgili bilgi almak istedikleri, ayrıca üssün Türk komutanı ile görüşme gerçekleÅŸtirmeyi amaçladıkları da belirtildi. Komisyon BaÅŸkanı Wolfgang Hellmich, Türkiye’nin son anda ziyaret izni vereceÄŸine inandığını söylerken, geçen perÅŸembe BaÅŸbakan Binali Yıldırım’la Londra’daki görüşmesinin ardından bir açıklama yapan Almanya DışiÅŸleri Bakanı Sigmar Gabriel, federal milletvekillerinin Ä°ncirlik Ãœssü’ndeki Alman askerlerini ziyaret etme hakları olduÄŸunu öne sürmüştü.

Geçen yıl Alman Meclisi’nin Haziran ayı başında aldığı Ermeni soykırımını tanıyan kararına tepki gösteren Türkiye, Alman parlamenterlerin Ä°ncirlik Ãœssü’nü ziyaret etmesine izin vermemiÅŸ, ancak BaÅŸbakan Merkel’in bu kararın hukuki baÄŸlayıcılığı olmadığını açıklamasının ardından, ziyarete yeÅŸil ışık yakmıştı. Konu Berlin gündeminden inmezken, AK Partili bazı siyasetçilerin Almanya’daki referandum kampanyası etkinliklerinin iptal edilmesi üzerine iki ülke arasında baÅŸlayan gerginlik nedeniyle koalisyon partilerinden ve muhalefetten politikacılar Alman askerlerinin Ä°ncirlik Ãœssü’nden çekilmesini talep etmiÅŸlerdi.

Ä°ncirlik Ãœssü’nde halen 240 Alman askeri görev yapıyor ve NATO operasyonları kapsamında, ‘Recce’ adı verilen yüksek çözünürlüklü kameraları ile IŞİD hedefleri üzerinde keÅŸif uçuÅŸları yapan altı Tornado tipi savaÅŸ jeti bulunuyor. Alman birliÄŸi bir yakıt ikmal uçağı ile de müttefiklere destek saÄŸlıyor.