Agrobay işçileri yaÅŸadıklarını anlattı: “Patron yalan konuÅŸmasın”

Agrobay Seracılık’ta iÅŸten çıkarılan işçiler, çalıştıkları süre boyunca geçirdikleri iÅŸ kazalarına rapor alamadıklarını, ücretsiz izne çıkarıldıklarını, buna itiraz ettikleri içinde iÅŸten atıldıklarını anlattı.

Ä°zmir Bergama’da bulunan Agrobay Seracılık ÅŸirketinde çalışırken iÅŸten çıkarılan işçiler, yaÅŸadıklarını Tarım İşçileri Sendikası (Tarım Sen) binasında yapılan forumda anlattı. Çok sayıda kiÅŸinin katıldığı panelde işçiler, mücadelelerini ve bundan sonraki yol haritalarını tartıştı.

Forumda ilk olarak konuÅŸan Tarım Sen BaÅŸkanı Umut Kocagöz, eylemlerinin 60’ıncı günü olduÄŸunu hatırlatarak, uyarı eylemleri, konsolosluklar önünde eylemler yaptıklarını, Meclis’e gittiklerini belirtti. 39 kiÅŸinin iÅŸten atılmasının sebebinin sendika üyesi olmaları olduÄŸunu belirten Kocagöz, “İşçilerin iÅŸten atılmaları engellemek için iÅŸletmenin giriÅŸ çıkışını kapattıkları bir eylem oldu. O günden beri eylem devam ediyor. Normalde direniÅŸimizin 3’üncü etabı olarak Ankara’ya yürüme kararı almıştık. Ama direniÅŸimize istinaden Çalışma Bakanlığı tarafından baÅŸlatılan bir soruÅŸturma var. Sigortasız çalıştırma, sendika üyeliÄŸi nedeniyle iÅŸten çıkarma, eksik maaÅŸ yatırma gibi konulardan yapılan bu soruÅŸturma nedeniyle yürüyüşümüz erteledik” dedi.

Yaşadığı iş kazalarını anlattı

Ardından Agrobay Seracılık’ta iÅŸten çıkarılan işçiler tek tek söz alarak yaÅŸadıklarını anlattı. İşçilerden Åžirin Yıldırım, çalıştıkları dönem sürekli ücretsiz izinlere zorlandığını kaydetti. Bayramların ve resmi tatillerde bile çalışmaya zorlandıklarını söyleyen Yıldırım, “Tatillerde iÅŸe gelmeyenlerin isimlerini alıp, ücretsiz izne gönderdiler. Cenazemiz olsa bile gidemedik, bir gün iÅŸe gitmediÄŸimizde 2 gün paramız kesildi. Ä°p atarken düştüm, omurga kemiÄŸim kırıldı. 20 gün rapor aldım, sonra kolumu çatlattım. Ama ‘evde kırdım’ dedim. Kimyasal ilaçları bize attırdıkları için karaciÄŸerimde enzimler çalışmıyor. Patron yalan konuÅŸmasın, gelsin karşımıza öyle konuÅŸsun” ifadelerini kullandı.

‘5 ay ücretsiz izne gönderildik’

İşçilerden Dudu Güven, serada çalışırken astım olduÄŸunu, 5 ay ücretsiz izne gönderildiÄŸini ardından da iÅŸten çıkarıldığını söylerken, işçilerden Behice Karabulut da iÅŸten atıldıklarında bütün haklarını alacaklarının söylendiÄŸini belirtti. Ama ne maaÅŸlarını ne de tazminatlarını alamadıklarını söyleyen Karabulut, “KardeÅŸimi öldürdüler. Ama ben eylemlerde olduÄŸum için ne kardeÅŸimi görebildim ne de acımı yaÅŸayabildim. Kod 46 ile iÅŸten çıkarmasalardı bunları yaÅŸamayacaktım. Ama haklarımızı söke söke alacağız” dedi.

‘Her ay 400-500 TL kesildi’

İşçilerden AyÅŸe Çimen ise maaÅŸlarının düzgün yatırılmasını istedikleri için iÅŸ bıraktıklarını, ÅŸirketin ise dertlerini dinlemek yerine kendilerine hakaret ettiÄŸini söyledi. MaaÅŸlarından her ay 400-500 TL kesildiÄŸini dile getiren Çimen, “Firma, çalışanları 5 ayrı ÅŸirkette gösteriyorlar. Bizim maaÅŸlarımızı, tazminatlarımızı hesaplayıp versinler. Onlardan iÅŸ de yüzlerini görmek de istemiyoruz” diye konuÅŸtu.

Diğer işçiler de yine yıllarca sigortasız çalıştırıldıklarını, iş kazaları geçirmelerine rağmen rapor alamadıklarını, ücretsiz izinlere çıkarıldıklarını ve buna itiraz ettikleri için işten çıkarıldıklarını söyledi.

İşçilerin ardından sendika yöneticileri ve işçiler, katılımcıların sorularını cevapladı. (MA)