ABD’de Büyükelçilik Konutu Önündeki Kavgada İki Türk’e Tutuklama

Erdoğan’ın geçen ayki Washington ziyareti sırasında Türk büyükelçinin konutunun dışında yaşanan kavgaya karışmakla suçlanan iki Türk, Amerikan polisince tutuklandı.

Washington Emniyeti tarafından yapılan kısa açıklamada, Sinan Narin’in başkente komşu Virginia eyaletinde, Eyüp Yıldırım’ın da New Jersey eyaletinde tutuklandığı bildirildi. İki Türk de ağırlaşmış ceza gerektiren saldırı suçlarından yargılanacak. Yıldırım önemli derecede yaralanmaya sebep vermekten de suçlanıyor. Washington Emniyeti tutuklanan bu kişilerle ilgili başka ayrıntı vermedi.

Bu kişilerin 16 Mayıs’taki kavgada Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın destekçileri ya da göstericiler olup olmadığı da belirtilmedi.

Kavga Amerika ve Türkiye arasında gerginliğe yol açtı. Washington, Türk korumaların kavgadaki rolünü “derin bir şekilde rahatsız edici” diye tanımlamıştı. Washington Emniyet Müdürü, 11 kişinin yaralandığı olayı “barışçı göstericilere yönelik zalim saldırı” diye nitelemişti.

12 Türk güvenlik görevlisine de suç duyurusu

Öte yandan Associated Press haber ajansı, adını açıklamadığı bir yetkiliye dayandırdığı haberinde, Washington polisinin olaya karıştığına inanılan 12 Türk güvenlikçi aleyhinde suç duyurusunda bulunacağını açıkladı. Bu güvenlikçilerden yedisi hakkında yapılacak suç duyurusu ağır nitelikli olacak.

Washington Emniyet Müdürü Peter Newsham’ın bugün kent Belediye Başkanı Muriel Bowser’la birlikte tutuklamalar ve suç duyuruları hakkında bir açıklama yapacağı açıklandı.

Kavga Türkiye’nin Washington Büyükelçisi Serdar Kılıç’ın konutunun önünde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konuta varışı sırasında yaşanmıştı. Erdoğan kavgadan önce Beyaz Saray’da Başkan Donald Trump’la bir araya geldi.

Büyükelçi konutu önünde neler yaşanmıştı?

Amerika’nın Sesi tarafından çekilen videolarda güvenlikçiler ve bazı Erdoğan destekçilerinin yolun karşısındaki küçük gösterici gruba saldırdığı görülüyor. Koyu renk takım elbiseli kişiler ve diğerlerinin bir görüntüde kaldırımda yatarak korunmaya çalışan bir kadını defalarca tekmelediği dikkat çekerken, elinde megafonlu bir kişinin de defalarca yüzünden tekmelendiği gözleniyor.

Washington polisi protestocuları korumaya çalışırken, takım elbiseli kişileri geri çekilmeleri konusunda uyarıyor. Ancak videolarda, bu kişilerin polisin engellemesini de aşarak saldırılarına devam ettiği görülüyor. Bu ikinci kavgada toplam 9 kişi yaralanmıştı.

Büyükelçilik konutu önünde yaşanan kavga, zaten gergin durumdaki Türk-Amerikan ilişkilerini daha da sarstı. İki NATO üyesi, Amerika’nın IŞİD’le mücadele eden YPG üyelerini silahlandırma kararı konusunda derin anlaşmazlık yaşıyor.

Washington’daki Türk Büyükelçiliği tarafından olayın ardından yapılan açıklamada, protestocuların PKK’yla bağlantısı olduğu iddia edilmiş ve “bazı Türk asıllı Amerikalıların göstericilerin provokasyonuna meşru müdafaa yoluyla yanıt verdiği” belirtilmişti.

Türkiye’nin Washington Büyükelçisi, olayın ardından ABD Dışişleri Bakanlığı’na çağrılmıştı.

Tutuklanan sanıklardan Yıldırım New Jersey’de mahkemeye çıkarıldı

Eyüp Yıldırım, New Jersey eyaletine bağlı Newark kentinde çıkarıldığı mahkemede tutuklandı ve kendisine kefaletle serbest kalma hakkı tanınmadı. Yıldırımın bir sonraki duruşması Washington’da olacak.

Associated Press haber ajansına göre Eyüp Yıldırım’ı savunmak için mahkemece atanan avukat David Holman, kaçma tehlikesi bulunmadığı için müvekkiline ev hapsi verilmesi talebinde bulundu. Ancak mahkeme yargıcı James Clarke, kendisini ilgilendiren konunun Yıldırım’ın kaçma riski değil, işlenen suçun niteliği olduğunun altını çizdi.

Holman, üç çocuk babası müvekkilinin olay yüzünden ölüm tehditleri aldığına dikkati çekse de savcılar Yıldırım’ın 1990’lı yıllarda küçük çaplı saldırı suçlarından iki kez tutuklandığını hatırlattı. Eyüp Yıldırım hakkındaki suçlamalar daha sonra geri çekilmişti.

Washington polisi 16 Mayıs’taki kavga sırasında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın korumalarından ikisini gözaltına almış, daha sonra serbest bırakmıştı. Ayrıca olay sırasında da iki ayrı kişinin daha gözaltına alındığı gözlenmişti.

Associated Press haber ajansına konuşan yetkili, Washington Emniyeti’nin kavgaya karışan 42 kişiden 34’ünün kimliğinin tespit edildiğini ve bu kişiler için tutuklama talebinde bulunacağını bildirdi. Sekiz olası zanlının fotoğraflarının bugün Washington Emniyet Müdürü’nün yapacağı açıklamada kamuoyuyla paylaşılması bekleniyor.