ABD, Batı Åžeria’da Filistinlilere ÅŸiddet uygulayan 4 Yahudi yerleÅŸimciye yaptırım uyguladı

ABD DışiÅŸleri Bakanlığı, Filistin’in Batı Åžeria bölgesinde Filistinlilere ÅŸiddet uygulayan 4 Yahudi yerleÅŸimciye yaptırım uyguladı. ABD BaÅŸkanı Joe Biden’ın, bu kiÅŸilere yaptırım uygulanmasını öngören kararnameyi onaylamasının ardından, DışiÅŸleri Bakanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada, Batı Åžeria’da barışı ve güvenliÄŸi baltalayan eylemlere karşı yeni önlemlerin devreye alındığı ifade edildi.

Açıklamada, ABD’nin, Filistinlilere ve Ä°sraillilere yönelik saldırıları sürekli olarak kınadığı ve bu tür eylemlere karşı çıktığı belirtildi. Ulusal kökeni, etnik kökeni veya dini ne olursa olsun, sivillere yönelik aşırı ÅŸiddetin hiçbir haklı gerekçesinin olamayacağı vurgulandı.

Yaptırım uygulanan kişilerin David Chai Chasdai, Einan Tanjil, Shalom Zicherman ve Yinon Levi olduğu belirtildi. Açıklamada, her bir kişinin yaptığı eylemlere dair detaylar da paylaşıldı.

– David Chai Chasdai’nin, araçların ve binaların ateÅŸe verilmesine, Filistinli sivillere saldırılmasına, Huwara’da mülklere zarar verilmesine ve Filistinli bir sivilin ölümüyle sonuçlanan bir isyanı baÅŸlattığı ve yönettiÄŸi ifade edildi.

– Einan Tanjil’in, Filistinli çiftçilere ve Ä°srailli aktivistlere taÅŸ ve sopalarla saldırarak tıbbi tedavi gerektiren yaralanmalara neden olduÄŸu aktarıldı.

– Shalom Zicherman’ın, Batı Åžeria’da Ä°srailli aktivistlere ve araçlarına saldırdığı, içinde aktivistlerin bulunduÄŸu yoldan geçen araçların camlarını kırmaya çalıştığı ve aktivistlerden en az ikisini yaraladığı belirtildi.

– Yinon Levi’nin, Batı Åžeria’da korku atmosferi oluÅŸturup eylemlerde bulunan bir grup yerleÅŸimciye liderlik ettiÄŸi ifade edildi.

DışiÅŸleri Bakanlığı açıklamasında, bu yaptırımların, 5 Aralık 2023 tarihinde ilan edilen vize kısıtlama politikasının devamı olduÄŸu ve Batı Åžeria’daki istikrarı destekleme amacını taşıdığı ifade edildi.