AB: HDP’nin kapatılması milyonlarca seçmenin hakkının ihlalidir

Borrell ve Varhelyi, Gergerlioğlu’nun milletvekilliğinin düşürülmesi ve HDP’nin kapatılma davasının Ankara’nın reform taahhüdünü boşa çıkardığı görüşünü savundu

Avrupa Birliği, HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun milletvekilliğinin düşürülmesinin ve HDP hakkında kapatma davasının açılmasının “Türkiye’de temel hakların kötüleştiğine yönelik kaygıları artıracağını” açıkladı.

AB’nin dış ilişkilerden sorumlu yüksek temsilcisi Josep Borrell ile genişlemeden sorumlu komiseri Oliver Varhelyi, yaptıkları ortak açıklamada, “Muhalefetin ikinci büyük partisini kapatmanın Türkiye’de milyonlarca seçmenin hakkını ihlal edeceğini” kaydetti.

Açıklamada, “Bu adımların, Türkiye’de temel hakların kötüleştiğine yönelik AB’nin kaygılarının artıracağını ve Türk yetkililerin reform taahhütleri beyanlarının güvenilirliğini baltalayacağı” ifade edildi.

ABD Dışişleri Bakanlığı da, ”Kapatma yönünde bir kararın, seçmen iradesinin haksız bir biçimde çiğnenmesi anlamına geleceği, Türkiye’de demokrasiyi daha da sarsacağı ve milyonlarca seçmeni, seçimle belirlenmiş temsilcilerinden mahrum bırakacağı” yönünde açıklama yapmıştı.

Açıklamada, ”Anayasa ile korunan haklar ve Türkiye’nin uluslararası yükümlülükleri doğrultusunda ifade özgürlüğüne saygı” çağrısı yapılmıştı.