8 ayda 71 bin 500 esnaf kepenk kapattı

Türkiye’de iÅŸletme sahiplerinin yaÅŸadığı ekonomik zorluklar nedeniyle iÅŸyerlerini kapatma kararı alma oranı artıyor. 2022’nin ilk 8 ayında 59 bin 900 esnaf iÅŸyerini kapatırken, 2023’ün ilk 8 ayında bu sayı yüzde 20 artarak 71 bin 500’e ulaÅŸtı.

Yükselen elektrik ve kira gibi girdi maliyetleri, borç yükü, ve ekonomik darboğaz, esnafı işyerlerini kapatmaya itiyor. Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) verilerine göre, ekonomik zorluklar nedeniyle esnafın işyerlerini kapatma eğilimi artıyor.

CHP Manisa Milletvekili Bekir BaÅŸevirgen, 2022’nin ilk 8 ayında 59 bin 900 esnafın iÅŸyerini kapattığını, ancak bu rakamın 2023’ün ilk 8 ayında yüzde 20 artarak 71 bin 500’e çıktığını açıkladı.

Başevirgen, ekonomik baskıların vatandaşın alım gücünü düşürdüğünü ve işyerlerini kapatmak zorunda kalan esnafın zor günler geçirdiğini belirtti.

Girdi maliyetlerindeki artış, bankalara olan borçlar ve ekonomik darboğaz nedeniyle işyerlerini kapatmak zorunda kalan esnaf, vatandaşın alım gücünün düşmesi ve ekonomik baskılar nedeniyle zor günler yaşıyor.

CHP’li BaÅŸevirgen, KOBÄ°’lerin bankalara olan borçlarının Temmuz ayı itibariyle 2 trilyon 868 milyar liraya yükseldiÄŸini ve borcu takibe düşen KOBÄ° sayısının 330 bine ulaÅŸtığını açıkladı.

Esnafın yaşadığı zorlukların devam etmesi ve işletme giderlerinin artması, toplu iflasların artmasına yol açabilir. Esnafın kaybı, işsizlik sorununu daha da büyütebilir.