Grönland’daki buzullar hızla eriyor

Danimarkalı bilim insanları Grönland’daki yüksek hava sıcaklıkları sonucu buzulların kütle olarak eridiÄŸini belirtiyor. Bölgede ÇarÅŸamba gününden bu yana günde 8 milyar ton eriyor.

Danimarkalı bilim insanları, olaÄŸandışı yüksek hava sıcaklığı nedeniyle Grönland’daki buzulların “kütle” olarak eridiÄŸini bildirdi. Kutuplara iliÅŸkin araÅŸtırmaların yer aldığı Polar Portal internet sayfasına göre, Grönland’da ÇarÅŸamba gününden bu yana günde yaklaşık 8 milyar ton buzul eriyor. Bunun yaz aylarındaki kaydedilen olaÄŸan erime miktarının iki katı olduÄŸuna dikkat çekildi.

Danimarka Meteoroloji Enstitüsü (DMI) verilerine göre, Grönland’ın kuzeyinde hava sıcaklığı ortalaması 20 derecenin üzerinde seyrediyor. Bunun yaz dönemlerinde kaydedilen ortalama hava sıcaklığının iki katı olduÄŸu belirtildi.

Meteorolojik kayıtların tutulmaya baÅŸlanmasından bu yana en yüksek hava sıcaklığı geçen hafta ölçüldü. Grönland’ın kuzeydoÄŸusundaki Nerlerit Havaalanı’nda PerÅŸembe günü hava sıcaklığı 23,4 derece olarak kaydedildi. Bilim insanları, sadece o gün eriyen buzulların, ABD’nin Florida eyaletinin beÅŸ santimetre sular altında kalmasına yol açabileceÄŸini belirtti.

Polar Portal’a göre, 2019 yazında da Grönland’daki buzullar rekor düzeyde erimiÅŸti. Bu yıla ait deÄŸerler henüz tam olarak tespit edilemese de 2019’a göre daha büyük bir alan erimeden etkilendi.

Buzulların erimesi, özellikle Grönland’ın bulunduÄŸu Arktika’daki ısınma dünyanın diÄŸer bölgelerine kıyasla üç kat daha hızlı ilerlediÄŸi için bilim insanlarında endiÅŸe yaratıyor.

Bölgedeki buzullarda 1990’dan sonra baÅŸlayan erime, 2000 yılından sonra hızlandı. Bilim insanları geçen yıllarda buzul kültesinde kaydedilen azalmanın, 2000 yılı öncesine kıyasla dört kat fazla olduÄŸuna dikkat çekiyor.

Avrupa’da sonuçları Ocak ayında açıklanan bir araÅŸtırma, deniz seviyesinin 2100 yılına kadar 10 ile 18 santimetre arasında veya beklenenden yüzde 60 daha hızlı yükseleceÄŸini ortaya koydu. Grönland’daki buzulların tamamen erimesi halinde ise deniz seviyesinin 6 ile 7 metre arasında yükselebileceÄŸi hesaplanıyor.

Polar Portal’da, bu hızlı erimeye karşın, yaz aylarının başındaki soÄŸuk hava nedeniyle 2021’de buzullardaki erimenin hâlâ ortalama düzeyde olduÄŸu da belirtildi. Bölgedeki buzullar Haziran ayından Eylül ayına kadar erime gösteriyor.

Grönland, dünyanın güneyindeki Antarktik’ten sonra 1,8 milyon kilometrekarelik alan ile ikinci büyük buzul kütlesine sahip.

AFP/JD, BÖ