Çinli milyarderlerin yükselişi: Pekin dünyada en çok dolar milyarderi olan kent

Çin’in başkenti Pekin’de dünyanın en çok dolar milyarderine sahip kenti olduğu belirtildi.

Çin’in başkenti Pekin’de dünyanın en çok dolar milyarderine sahip kenti olduğu belirtildi.

Forbes dergisinin son yıllık zenginler listesine göre, Pekin’deki dolar milyarderi sayısı geçen yıl içinde 33 artarak toplam 100’e çıktı. Pekin’in hemen arkasından ise sadece bir farkla 99 milyarderle New York geliyor. New York son 7 yıldır listenin başında yer alıyordu.

Çin’in Covid-19 salgınını hızla kontrol altına alması, teknoloji şirketlerinin ve borsalarının yükselmesi, Pekin’in milyarder sayısının birinci sıraya çıkmasına yardım etti. Ancak Pekin’in birinci sıraya yerleşmesine rağmen, New Yorklu milyarderlerin 80 milyar olan toplam serveti Pekinli rakiplerini geride bıraktı.

Pekin’in en yeni milyarderi bir şişe suyu şirketi sahibi iken, New York’un en yeni milyarderi ise Kim Kardashian West.

Pekin’in en zengin kişisi Zhang Yiming video paylaşım uygulaması TikTok’un kurucusu ve TikTok’un kardeş şirketi ByteDance’ın başkanı. Zhang’ın serveti 35,6 milyar dolar.

Buna karşın en zengin New Yorklu eski belediye başkanı Michael Bloomberg’in serveti 59 milyar dolar.

Bu arada, Çinli milyarderlerin yükselişi devam ediyor. Forbes listesinde Hong Kong ve Macao’nun da dahil olduğu Çin’de geçen yıl diğer her ülkeden daha fazla yeni milyarder vardı. Çin’de geçen yıl 210 kişi daha dolar milyarderi oldu.

Çin’in milyarderlerinin yarısı servetlerini üretim ya da teknoloji girişimlerinden kazandı. Bunların arasında elektronik sigaradan milyarder olan kadın girişimci Kate Wang da var.

Çin ülke sıralamasında da yükselmeye ve ABD ile arasındaki açığı kapatmaya devam ediyor. ABD halen 724 milyarderle en fazla milyarder olan ülke unvanını korurken, Çin’deki milyarderlerin sayısı 698’e çıktı.

Hindistan ise 140 kişi ile, en çok milyardere sahip olan üçüncü ülke.

Bölgeler arası bir karşılaştırma yapıldığında ise, Asya Pasifik bölgesinin 1,149 milyarderinin toplam serveti 4,7 trilyon dolar iken, ABD’li milyarderlerin toplam serveti 4,4 trilyon dolar.

Geçen yıl 493 kişi dolar milyarderleri kulübüne katılırken Amazon kurucusu Jeff Bezos son dört yıldır dünyanın en zengin kişisi unvanını koruyor. Bezos’un serveti geçen yıl 64 milyar dolar artarak 177 milyar dolara çıktı.