Yerel seçimlerde eÅŸit temsil için EŞİK’ten çaÄŸrı

EÅŸitlik İçin Kadın Platformu (EŞİK), yerel seçimlerde gösterilecek adayların en az yüzde 50’sinin kadın olması gerektiÄŸini belirtti.

EŞİK, yaptığı yazılı açıklamada, “Yerel yönetimlerde kadınlar, yok denecek kadar az sayıda temsil edilmektedir. 2019 yerel seçim sonuçlarına göre yerel yönetimlerde kadın temsil oranı yalnızca yüzde 3’tür. Oysa, demokrasinin temel koÅŸullarından birisi eÅŸit temsildir” dedi.

EÅŸit temsilin saÄŸlanabilmesi ve eÅŸitleyici politikaların uygulanması için, partilerin yerel seçimlerde gösterecekleri adayların en az yüzde 50’sinin kadın olması gerektiÄŸi vurgulanan açıklamada, “Dolayısıyla, siyasi partilerin, belediye baÅŸkanlıkları için kadınları seçilebilme ÅŸansları yüksek olan il, ilçe ve beldelerden aday göstermelerini bekliyoruz” ifadelerine yer verildi.

Açıklamada, belediye meclisleri ve il genel meclislerine gösterilecek adayların, bir kadın-bir erkek olarak, fermuar sistemi izlenerek sıralanması gerektiÄŸi belirtildi. Aday adaylığı baÅŸvurularında, kadınlardan baÅŸvuru ücreti alınmaması ve “zorunlu bağış” gibi uygulamalardan vazgeçilmesi gerektiÄŸi de vurgulandı.

EŞİK, aday belirleme sürecinin yanı sıra, seçilecek adayların niteliklerinin de son derece önemli bulduÄŸunu ifade etti. Açıklamada, “Kadın ve erkek, tüm adayların toplumsal cinsiyet eÅŸitliÄŸini benimsemiÅŸ, her türlü ayrımcılığa karşı, insan, kadın, doÄŸa ve hayvan haklarına saygılı kiÅŸiler olmasında ısrar ediyoruz” denildi.

Adayların bu konularda donanımlı olmasını ve bunu katkıda bulundukları kadın örgüt ve platformlarında, akademide, belediyelerde, sendikalarda, partilerde, demokratik kitle örgütlerinde kanıtlamış olmalarını beklediklerini belirten EŞİK, adayların laiklik ve hukukun üstünlüğünü savunan, bilime saygılı, sermayenin değil, halkın ve doğanın çıkarlarını gözeten, yoksullukla mücadeleyi amaç edinmiş kişiler olması konusunda ısrarcı olduğunu kaydetti.

Açıklamada, “Ekoloji hareketinden gelen, iklim adaletini savunan ve iklim krizinin etkileri ve tüm afetler için politika geliÅŸtirebilecek adaylara yer verilmesini istiyoruz” ifadelerine yer verildi.

Adayların, yönetmeye talip oldukları yerlerin sorunlarını bilen ve bu sorunlara çözüm üretebilme vizyonuna sahip, israftan kaçınan, güvenilir, yenilikçi, barışçı ve liyakat sahibi kişiler olması gerektiğine vurgu yapan EŞİK, açıklamasını şöyle sonlandırdı:

“Hepimizin özlemi olan demokratikleÅŸmeye, halkın sorunlarına çözüm getirmeye ve eÅŸit yurttaÅŸlık ilkesini hayata geçirmeye yerelden baÅŸlayarak ulaÅŸabiliriz. Yerel yönetimlerde ve her yerde eÅŸit temsil hakkımıza sahip çıkıyoruz! Kadınlar kazanırsa, demokrasi ve ülke de kazanır diyoruz!”