Uluslararası örgütlerden Türkiye’ye çaÄŸrı

Amerikan haber kanalı Vice News için çalışan ve Diyarbakır’da 27 Ağustos Perşembe günü polisler tarafından gözaltına alınan ikisi gazeteci, dört kişinin salıverilmesi için uluslararası sivil toplum kuruluşları Türkiye’ye çağrıda bulundu.

Vice News internet sitesinde yer alan haberde, Diyarbakır’a bölgedeki gelişmeleri aktarmak üzere gelen iki İngiliz muhabir Jake Hanrahan ve Philip Pendlebury’nin ekipten bir şoför ve tercümanla birlikte gözaltına alındığı hatırlatıldı.

Güvenlik görevlilerinin, gazetecileri hükümetten akreditasyon için gerekli izinleri almadan görüntü çektikleri gerekçesiyle gözaltına aldığı belirtilen haberde, Vice News çalışanlarının daha sonra da IŞİD’i desteklemekle suçlandığı ifade edildi.

Vice News haberinde, gazetecilerin kamera ekipmanlarına el koyulduğu ve otel odalarının aradığı belirtildi.

ULUSLARARASI ÖRGÜTLERDEN TEPKİ

Haberde, Uluslararası Af Örgütü, uluslararası yazarlar birliği PEN International ve Gazetecileri Koruma Komitesi’nin (CPJ) tutuklamaları kınadığı belirtildi.

Uluslararası Af Örgütü, yaptığı açıklamada Türkiye’nin gazetecileri tutuklama kararının yanlış, ekibin IŞİD’e destek verdikleri yönündeki iddiaların ise “nedensiz, ölçüsüz ve tuhaf” olduÄŸunu belirtti.

CPJ’nin Avrupa ve Orta Asya’dan sorumlu koordinatörü Nina Ognianova da, “Türkiye’nin güneydoÄŸusunda Türk güvenlik güçleri ve Kürt bölücü örgütler arasındaki çatışmaların haberleÅŸtirilmesinin hem yerel hem uluslararası okuyucu/dinleyici kitlesine yönelik kamu yararı olduÄŸunu” söyledi, otoritelerin gazetecileri susturmak deÄŸil aksine korumakla yükümlü olduÄŸunu ifade etti.

PEN Türkiye BaÅŸkanı Zeynep Oral’ın “Türkiye’de gazetecilerin gitgide zorlaÅŸan ÅŸartlarda çalıştığı, ülke ve bölgedeki bu siyasi belirsizlik sürecinde bilgi alma ve ifade özgürlüğüne daha da fazla ihtiyaç duyulduÄŸu” yönündeki açıklamasına da haberde yer verildi.
Vice News ekibinin bugün mahkemeye çıkarılması bekleniyor.