Türk Eczacıları Birliği uyardı: İlaç yokluğu var, fiyatlar güncellenmeli

Türkiye’de ilaç yokluÄŸunun yaÅŸandığını belirten ve ilaç fiyatlarının güncellenmesini talep eden Türk Eczacıları BirliÄŸi internet sitesinde bir basın duyurusu yayımladı ve duyuruyu gazete ilanıyla kamuoyuyla paylaÅŸtı.

Ãœlkenin ciddi bir ilaç yokluÄŸu içerisinde olduÄŸunu ve bu tablonun gün geçtikçe derinleÅŸtiÄŸini belirten Birlik basın açıklamasında “Bu krizin sorumlusu biz eczacılar deÄŸiliz. Eczacılarımız hastalarına ilaç veremiyorsa, hastalarımız ihtiyaçları olan ilaçlarına ulaÅŸamıyorsa bunun sebebi hâlihazırdaki ilaç fiyatlandırma politikalarıdır, 14 yıldır güncellenmeyen ilaç fiyat kararnamesidir, yerli ilaç politikalarının istenen düzeyde olmamasıdır” dedi.

Sosyal medyadan da bir mesaj yayımlayan Birlik “Halkımızla karşı karşıya gelmek istemiyoruz. Ä°laç yokluÄŸunun sorumlusu biz eczacılar deÄŸiliz. Ä°laç fiyatlandırma politikaları derhal güncellenmelidir” ifadelerini paylaÅŸtı ve çaÄŸrılarına kulak verilmediÄŸi takdirde ilaç krizinin daha da derinleÅŸeceÄŸi uyarısında bulundu.

“1 euro 11 lira”

Esasen ilaç fiyatlarının artmasına karşı olduklarını belirten Türk Eczacıları Birliği artan döviz kurlarına dikkat çekti

Ä°laç fiyatlandırmasına esas olan euro kuru 4.57 lira iken, güncel euro kurunun 11 liraya yükseldiÄŸini kaydeden Birlik “Aradaki makas giderek açılıyor ve piyasada bulunamayan ilaç sayısı günden güne artıyor. Ve ne yazık ki bu karşı karşıya kaldığımız ilk ilaç krizi deÄŸil. Biz bunu yıllardır yaşıyoruz. SaÄŸlık Bakanlığı ve ilaç firmaları ÅŸubat ayında ilaç kurunda anlaÅŸana dek pek çok ilacı temin edemiyoruz, hastamıza ilacını ulaÅŸtıramıyoruz” ifadelerini kullandı.

Türk Eczacıları Birliği 6 Kasım tarihinde yayımladığı başka bir duyuruda da 645 kalem ilacın piyasada bulunmadığı ve bunun halk sağlığını, özellikle pandemi döneminde tehdit ettiğini belirtmişti.