TTB Kadın Hekimlik ve Kadın SaÄŸlığı Kolu: TTB’nin Mücadelesi Kadınların Mücadelesidir

Ankara – Türk Tabipleri BirliÄŸi (TTB) Kadın Hekimlik ve Kadın SaÄŸlığı Kolu, TTB Merkez Konseyi’nin görevden alınması kararı ile ilgili olarak Ankara’da bir basın açıklaması düzenledi.

Basın açıklamasına, Ankara Kadın Platformu, KESK Kadın Meclisi, Devrimci Sağlık İş’li Kadınlar, Eğitim Sen’li Kadınlar, İHD’li Kadınlar, Devrimci 78’liler Federasyonu’ndan Kadınlar, İlmek Kadın Derneği, Halkevci Kadınlar, Üniversiteli Feminist Kolektif, TİP’li Kadınlar ve DEM Parti Kadın Meclisi de destek verdi.

Açıklamada, TTB Merkez Konseyi’nin “amaç dışı faaliyet” gösterdiÄŸi iddiasıyla görevden alınması kararının hukuki deÄŸil, yargı eliyle meslek örgütüne müdahale olduÄŸu vurgulandı. Açıklamada, “Bu karar Anayasa’nın hiçe sayıldığı, kumpas davaların oluÅŸturulduÄŸu, mahkeme salonlarının tiyatroya çevrildiÄŸi dönemden bağımsız düşünülemez” denildi.

TTB’ye yönelik bu müdahale giriÅŸiminin ilk olmadığı hatırlatılan açıklamada, “TTB tarihi boyunca iktidarlar tarafından hedef alınmıştır. Çünkü TTB ölüm cezalarına, savaÅŸlara, eÅŸitsizliÄŸe, mesleÄŸimizin onursuzlaÅŸtırılmasına, haklarımızın gasp edilmesine karşı durmuÅŸ; yaÅŸamdan yana, halktan yana, emekten yana, mesleki deÄŸerlerden yana tutumundan bir gün bile geri adım atmamıştır” ifadelerine yer verildi.

TTB’nin kadın mücadelesine verdiÄŸi katkılar da vurgulandığı açıklamada, “TTB’nin kadın katillerine karşı kadın cinayetlerini durdurma mücadelesi vermesi, neoliberal patriyarkal saÄŸlık anlayışına karşı kadın saÄŸlığını koruma/geliÅŸtirme amacını benimsemesi, kadınların kazanımlarına sahip çıkmak için Ä°stanbul SözleÅŸmesi’nden ve 6284 sayılı kanundan vazgeçmemesi, eve sığdırılmaya karşı sokakları terk etmeyen kadınların yanında olması, nefret politikalarını körükleyenlere karşı LGBTÄ°+’ların yanında olması, tarikatlarda çocuk istismarlarına karşı sessiz kalmaması, cinsiyetçi tıp eÄŸitimini deÄŸiÅŸtirme hedefi taşıması, ücretsiz HPV aşısı talebinde bulunması, kadınların nitelikli üreme saÄŸlığına ücretsiz eriÅŸim mücadelesi vermesi ve her kadının saÄŸlıklı koÅŸullarda, güvenli ve ücretsiz kürtaj hakkını savunması, iktidarı rahatsız etmektedir” denildi.

TTB’nin bu mücadelelerini sürdürmeye devam edeceÄŸi vurgulan konuÅŸmada, “Ancak TTB; Dr. Aynur DaÄŸdemir’i öldüren sistemin karşısında hastanede, intörn doktor Nidanur Nergiz’in adalet arayışı için mahkeme salonunda, Akbelenli kadınların yanında ormanda, Feminist Gece Yürüyüşlerinde sokaklarda, Hatay’da, Adıyaman’da çadırlarda yaÅŸamın olduÄŸu her yerde yaÅŸamdan yana tutum almıştır, almaya devam edecektir” ifadelerine yer verildi.

Açıklamada, “Biz kadın hekimler ve bugün burada olan tüm kadınlar ‘TTB’nin mücadelesi kadınların mücadelesidir’ diyor, kadınlar olarak bu mücadeleyi büyüteceÄŸimizi bir kere daha deklare ediyoruz” denildi.

Son olarak, “Hatırlatalım; karanlık mücadeleyi doÄŸurur. Biz de bu karanlığa inat buradayız. TTB biziz, TTB susturulamaz diyoruz. Sel gider, kum kalır!” sloganı ile sona erdi.