Trump, tutuklandı ve kefaletle serbest bırakıldı

Donald Trump, eski bir ABD başkanının ilk kez sabıka fotoğrafının çekildiği bir tutuklamayla Georgia eyaletinde 2020 seçim sonuçlarını bozmayı planlamak suçlamasıyla teslim oldu.

Trump, mahkemeyi beklerken Atlanta hapishanesinden serbest bırakılmak için 200.000 dolar kefalet ödemek zorunda kaldı.

Daha sonra davayı “adaletin ayaklar altına alınması” olarak nitelendirdi.

Bu, Trump hakkında beş ay içinde bir ceza davasından verilen dördüncü tutuklama kararıydı, ancak bu onun ilk polis kayıt fotoğrafıydı.

Trump daha sonra Ocak 2021’den bu yana ilk kez eski adıyla Twitter olarak bilinen X’te paylaşım yaptı. Web sitesinin adresini ve sabıka fotoÄŸrafını tamamı büyük harflerle yazılmış bir baÅŸlıkla paylaÅŸtı: “Seçim müdahalesi. Asla teslim olmayın!”

Elvis, Frank Sinatra, Al Capone ve Dr. Martin Luther King Jr dahil olmak üzere tutuklama fotoğrafları olan Amerikalı tanınmış kişilerin arasına katıldı.

Trump kendisine karşı açılan davaların siyasi amaçlı olduÄŸunu, zira gelecek yıl yapılacak baÅŸkanlık seçimlerinde Demokrat BaÅŸkan Joe Biden’a karşı Cumhuriyetçi yarışı önde götürdüğünü savunuyor.

Hakkında dava açılan ilk eski ya da görevdeki ABD baÅŸkanı olan Trump, PerÅŸembe günü öğleden sonra özel jetiyle New Jersey’den yola çıktı.

Trump, Fulton County Hapishanesine bu yıl daha önceki mahkeme duruşmalarında kullandığından daha büyük bir konvoyla götürüldü.

Tesisin içinde yaklaşık 20 dakika kaldı. Düzinelerce destekçisi dışarıda toplandı.

Hapishanenin internet sitesinde yayınlanan kayıtlarda Trump’ın beyaz bir erkek olduÄŸu, 1.80 boyunda, 215 kilo (97 kg) ağırlığında, sarı ya da çilek rengi saçlı ve mavi gözlü olduÄŸu belirtiliyor. Mahkûm numarası ise P01135809.

Evine gitmeden önce havaalanında gazetecilere yaptığı açıklamada, bir oylamanın sonucuna itiraz etme hakkına sahip olduğunu söyledi.

“Seçimin hileli bir seçim, çalınmış bir seçim olduÄŸunu düşündüm” diyen Trump, 2020’de yaygın oy hilesi yapıldığına dair sık sık asılsız iddialarda bulunuyor. Ve bunu yapmak için her türlü hakka sahip olmalıyım.

BildiÄŸiniz gibi, Hillary Clinton ya da [Georgia valisi eski adayı] Stacey Abrams ya da diÄŸerleri olsun, yıllardır aynı ÅŸeyi yaptığını izlediÄŸiniz pek çok insan var.”

Seçim sonuçların müdahale suçlaması

Trump geçen hafta 18 sanıkla birlikte, Georgia eyaletinde Biden’a karşı 12.000’den az oyla kaybetmesinin ardından seçim sonuçlarına müdahale etmekle suçlandı.

Eski baÅŸkanın bir telefon görüşmesinde Georgia’nın en üst düzey seçim yetkilisine oy sayımı sırasında “11,780 oy bulması” için baskı yaptığı duyulmuÅŸtur.

Trump’a yöneltilen 13 suçlama arasında ÅŸantaj yapmak, bir kamu görevlisini görev yeminini ihlal etmeye teÅŸvik etmek, bir kamu görevlisine yönelik komplo kurmak, sahtecilik yapmak için komplo kurmak ve yalan beyanda bulunmak yer alıyor.

Kendisine yöneltilen tüm suçlamaları reddediyor.

Davanın diğer sanıklarından yarısı geçtiğimiz günlerde Fulton County Hapishanesinde tutuldu. Bu kişiler arasında eski New York Belediye Başkanı Rudy Giuliani ve eski Beyaz Saray Özel Kalem Müdürü Mark Meadows da bulunuyor.

Trump’ın kefaletle serbest bırakılmasının koÅŸullarından biri de sosyal medyada ya da baÅŸka bir ÅŸekilde tanıkların ya da sanıkların “gözünü korkutmaya” yönelik yorumlardan kaçınması. Ayrıca avukatları dışında diÄŸer sanıklarla herhangi bir iletiÅŸim kurmasına da izin verilmiyor.

Trump, Georgia’ya gelmeden önce, Beyaz Saray kampanyasını sabote etmeye çalışmakla suçladığı Demokrat Fulton Bölge Savcısı Fani Willis’i eleÅŸtirmeye devam etti.

Truth Social platformunda yaptığı paylaşımda Atlanta’daki cinayet ve ÅŸiddet suçlarından Willis’i sorumlu tutarak “insanlar ekmek almak için dışarı çıkmaya korkuyor” diye yazdı. (Ajans Bizim)