TMMOB’dan Gezi davası kararına karşı ‘Adalet Nöbeti’

TMMOB ve ona bağlı meslek örgütleri, Gezi Davası’nda verilen karara karşı İstanbul Büyükkent Şubesi önünde “Adalet Nöbeti” başlattı.

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), Gezi eylemleri nedeniyle ceza alan, İş insanı Osman Kavala, Mücella Yapıcı, Tayfun Kahraman, Çiğdem Mater, Hakan Altınay, Mine Özerden, Can Atalay ve Yiğit Ali Emekçi’nin tutuklanmasını protesto etmek için İstanbul Büyükken Şubesi önünde “Adalet Nöbeti” başlattı. Mimarlar odası binalarına, “Karanlık gider, gezi kalır, hukuksuz tutuklamalara karşı adalet nöbetindeyiz” pankartını astı. Nöbete çok sayıda kişi katıldı. Meslek örgütleri, “Adalet Nöbet”ine her gün saat 17.00 ile 20.00 arasında devam edecekleğini söyledi.

Nöbette söz alan TMMOB Mimarlar Odası Başkanı Eyüp Muhcu, iktidarın hukuku yok saydığını söyleyerek, yargılamanın hukukla olmadığını saraya bağlı kişilerce yapıldığı için hukukla bağdaşmadığını söyledi. Muhcu, “Tutuklama hukukla bağdaşmayan bir “kara leke” olarak kaldı. Arkadaşlarımız, Gezi Parkı’nda olmayan topçu kışlasına ve rant amaçlı bir dayatmaya karşı kamu görevlerini Mimarlar Odası ve Şehir Plancıları Odası adına yapmıştır. Söz konusu tarihi Taksim Meydan’ının ve Gezi Parkı’nın korunması için mesleki ve toplumsal sorumluluklarının gereğini yapmışlardır. Eğer bunu yapmasalardı o zaman arkadaşlarımızı ve meslek örgütlerini kim suçluyorsa haklı olacaktı. Bunu yapmamak, görevimizin ihlali anlamına gelirdi” dedi.

‘SARAY TALİMATLI’
Davada iddia edilenlerin bir dayanağının olmadığını belirten Muhcu, ortada yargıya taşınacak bir belge ve bilgi olmadığı halde arkadaşlarının tutuklandığını söyledi. Muhcu, “Bu hukuk devleti ilkesine ve yargı bağımsızlığına açık bir darbedir. Bu kararın saray talimatlı olduğunu biliyoruz. Zira otokritik rejim, uzun süredir, insanlık düşmanı, doğa düşmanı politikaları ile kendi rejimini sürdürebilmek için yürürlüğe sokmuştur. Bu nedenle insanlık değerlerini savunanlara karşı, demokrasi dışı, hukuk dışı yaptırımlarla baskılar uygulamaya başladılar” dedi.

SONUNA KADAR SAVUNACAKLAR
Muhcu, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bütün baskılar, bir direnme ve toplumsal mücadelenin daha çok gelişmesine ve daha büyük şekilde dayanışmasına neden olacaktır. Gezi’nin yarattığı umudu, saraydan talimatsız, hukuksuz yargı kararlarıyla asla yok edemeyeceklerdir. Gezi’nin bütün değerlerini ve arkadaşlarımızı sonuna kadar savunacağız.”

MÜCADELE SÜRECEK
Meslek odaları olarak kent ve doğa için mücadele ettiklerini söyleyen Şehir Plancıları İstanbul Şubesi Başkanı Pelin Pınar Giritlioğlu, geçmişte de bunu yaptıklarını belirtti. Giritlioğlu, “Gezi Park’ında hukuksuz inşaatlar karşı başlattığımız mücadele bugün ne yazık ki hukuksuz tutuklamalarla sonuçlanmıştır. Biz arkadaşlarımızın yanındayız. Yılmıyoruz, çünkü haklıyız. Mücadelemizi sonuna kadar devam ettireceğiz. İktidar ve etrafında kurduğu finansal ağlar, sömürü ağları, unutmasınlar ki bugüne kadar ki beslendikleri kent suçları bundan sonra karşılarında duracak Meslek Odaları’nın mücadelesiyle yok olacak. Bu mücadeleyi sonuna kadar sürdüreceğiz. Dayanışma içerisinde olacağız” diye belirtti.

‘BİR YERE GİTMEYECEĞİZ’
Mimarlar Odası İstanbul Büyük kent Şubesi Yönetim Kurulu Sekreteri İsmail Doğanyılmaz, “Kamu yararına ve toplum için bir mimarlık ve daha yaşanılır bir çevre ve kentler için mücadelemiz devam edecektir. Gezi bu topraklarda ki eşitliğin özgürlüğün umudun adıdır. Arkadaşlarımızı gelene kadar, buradayız. Bir yere gitmeyeceğiz” dedi.

‘TUTUKLAMALAR HUKUKSUZDUR’
Gezi davasından verilen kararları kabul etmediklerini ifade eden Mimarlık Vakfı Başkanı Bülend Ceylan, daha önce bu davanın iki defa beraat aldığını ve verilen kararı kabul etmediklerini söyledi. Ceylan, “Yargılanma süreci tamamlanmadan yapılan tutuklamalar, hukuksuzdur. Gezi haksızlığa, adaletsizliğe, keyfiliğe dayatmaya, baskıya karşı direnmenin adıdır. Gezi, yaşama, doğaya, kente, sahip çıkanların umududur” diye belirtti.

Nöbet, “Her yer Taksim her yer direniş” sloganıyla son buldu.