“TİP: Adalet Bakanlığı’nın Tutuklu Milletvekili Görüşü Anayasa Mahkemesi’ne Karşı Siyasi Baskı Girişimi”

Türkiye İşçi Partisi (TİP), Adalet Bakanlığı’nın tutuklu Hatay Milletvekili Can Atalay’ın tahliye talebine ilişkin bireysel başvuru görüşüne tepki gösterdi. Parti, Adalet Bakanlığı’nın gönderdiği görüş yazısında anayasal ve uluslararası düzenlemeleri savunmak yerine siyasi iktidarın tezlerini tekrarladığını ifade etti. Bu durumu, yargının bağımsızlığına ve Anayasa Mahkemesi’nin içtihatlarına karşı bir baskı girişimi olarak yorumladı.

Hatay Milletvekili Can Atalay’ın Yargıtay tarafından tahliye talebinin reddedilmesinin ardından yapılan bireysel başvuru konusunda Adalet Bakanlığı’nın görüşü dosyaya sunulmuştu. TİP, bu görüşe ilişkin bir açıklama yaparak Adalet Bakanlığı’nın anayasal normları ve uluslararası düzenlemeleri savunmak yerine siyasi iktidarın görüşlerini tekrarladığını vurguladı. Ayrıca Adalet Bakanlığı’nın Anayasa Mahkemesi’nin önceki içtihatlarına karşı gelerek yargıya baskı yapma girişiminde bulunduğunu iddia etti.

TİP, Can Atalay’ın 14 Mayıs 2023 tarihinde milletvekili olarak seçilip mazbatasını aldıktan sonra 102 gündür tutuklu olduğunu belirtti. Can Atalay’ın tahliye talebinin reddedilmesi ve sürekli olarak tutuklu kalmasının Hatay halkının iradesinin gasp edilmesi anlamına geldiğini ifade etti. Aynı zamanda bu durumun Türkiye İşçi Partisi’nin siyasi faaliyetlerinin engellenmesine ve özgürlüğünün kısıtlanmasına neden olduğunu vurguladı.

TİP’nin açıklamasında ayrıca, Adalet Bakanlığı’nın görüş yazısının Anayasa’nın ilgili maddeleri ve Anayasa Mahkemesi içtihatlarına aykırı olduğunu belirterek, bu görüşün geçerliliğini yitirdiğini savundu. Parti, Anayasa Mahkemesi’nin siyasi baskılara boyun eğmemesi gerektiğini ve bugüne kadar oluşturduğu emsal niteliğindeki kararlarının arkasında durarak hukuki çerçevede hareket etmesi gerektiğini dile getirdi. Son olarak, Can Atalay’ın başvurusunun hızla ele alınarak Anayasal ihlalin sonlandırılması ve tahliyesinin sağlanması çağrısını yaptı.

NHY/ ANKA