Times’tan Ä°dlib yorumu: ErdoÄŸan ‘müttefiki’ Putin tarafından küçük düşürüldü

Ä°ngiliz Times gazetesi, Suriye ordusunun muhaliflerin kalesi konumundaki Kafranbel’i almasının sembolik önemine iliÅŸkin haberinde, Türkiye’nin “Rusya’ya güven politikasının” baÅŸarısız olduÄŸu yorumunu yaptı.

Gazetenin “ErdoÄŸan, Ä°dlib’de ‘müttefiki’ Putin tarafından küçük düşürüldü” baÅŸlıklı haberinde ÅŸu ifadeler yer alıyor:

“Suriye’de isyanın çıktığı ilk dönemlerde Devlet BaÅŸkanı Esad rejimi ve IŞİD ile alay eden, dünyanın Suriye’yi görmezden gelmesini eleÅŸtiren protesto pankartlarının açıldığı Kafranbel, cihatçılara geçmeden önce muhalifler için eylemlerin merkezi konumundaydı.

“Türkiye için rejimin ilerlemesi, Esad’ın Suriye’nin kuzeybatısındaki birliklerini dizginleme konusunda Rusya’ya güvenmesinin açıkça baÅŸarısız bir politika olduÄŸunu gösterdi.

“Ä°syanların başından beri muhalifleri destekleyen CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, Suriye ordusunun M5 karayolunun ötesine geçmesi durumunda kendi askerlerini göndermekle tehdit etmiÅŸti, M5 karayolu da bu ay Esad birliklerine geçti.

“ErdoÄŸan’ın 2015 sonlarında Rusya ile ittifak arayışı büyük bir jeopolitik dönüşüm olmuÅŸtu. Tarih boyunca birbirlerine düşman olan Rusya ile Türkiye, kendilerini Suriye savaşının iki farklı tarafında buldu.

“ErdoÄŸan, Rusya’nın Eylül ayından bu yana sürdürdüğü askeri müdahalesinin kararlı olduÄŸunu anlamış olacak ki Moskova ile ittifak kurmanın bölgede söz sahibi olmasını saÄŸlayacağını düşündü.

“Önce M5 karayolu, sonra da Kafranbel’in kaybıyla, ErdoÄŸan’ın hesapları da baÅŸarısız oldu. Geçen hafta Türkiye’nin kendi ordusuyla müdahalede bulunacağı tehdidi ise oynadığı son karttı.”

‘Putin, ErdoÄŸan’ın ne düşünğünü umursamıyor’

Times, ABD merkezli Dış Politika AraÅŸtırma Enstitüsü’nden Türkiye uzmanı Aaron Stein’ın Suriye’deki durumla ilgili ÅŸu yorumunu aktarıyor:

“Ankara, Rusya ile iÅŸbirliÄŸiyle Suriye’deki varlığının büyük bir kısmını riske attı.

“Putin, Ä°dlib’de Türkiye’nin desteklediÄŸi Suriyeli muhalifleri yenilgiye uÄŸratma amacında ve ErdoÄŸan’nın ne düşündüğünü de önemsemiyor gibi görünüyor.”

Times ayrıca, Türkiye’nin bölgeye binlerce asker gönderdiÄŸini de hatırlatıp “Ama yine de birliklerini Suriye ve Rusya ile savaÅŸa göndermeye cüret edeceÄŸini düşünenlerin sayısı az” yorumunu yapıyor.

Gazetenin haberinde, Suriye’nin Türk birliklerinin bulunduÄŸu bölgeleri de hedef aldığı ve en az 16 Türk askerinin (bu sayı 18’e yükseldi) hayatını kaybettiÄŸi de hatırlatılıyor.

Times, CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan’ın Salı günü ‘Rusya ile gelecek hafta Ä°dlib konuÅŸmak ile bir görüşme ayarladığını’ söylemesine Kremlin’den “Herhangi bir toplantı planı yok” yanıtı geldiÄŸini yazıyor. Bunun üzerine ErdoÄŸan’ın Rusya Devlet BaÅŸkanı Vladimir Putin ile ‘yüz yüze görüşebileceÄŸini’ söylediÄŸi Kremlin’in ise bu iddiayı da yalanladığı ama Pazartesi günü Rus ve Türk birliklerin Suriye’nin kuzeydoÄŸusunda ortak devriye görevindeyken çekilen görüntülerin yayımlandı da aktarılıyor.

Gazetenin haberi şöyle noktalanıyor:

“ErdoÄŸan’ın asıl sorunu Ä°dlib’deki 3.5 milyon kiÅŸinin geleceÄŸi ve büyük bir kısmının rejimin ilerlemesi karşısında Türkiye’ye geçmeye çalışacak olması. Saldırıların baÅŸladığı Aralık ayından bu yana 950 bin sivil yerinden edildi.