Times: Kürtlerin Batılı müttefikleri Kerkük operasyonuna alkış tuttu

Ä°ngiliz Times gazetesi bugünkü analizinde, Kürtlerin Batılı müttefiklerinin, Irak güçlerinin Kerkük’e girmesini desteklediÄŸine dikkat çekti.

Times, Kürdistan Yurtseverler BirliÄŸi’nin (KYB) Kerkük’le ilgili gizli bir anlaÅŸma yaptığından şüphelenildiÄŸini de belirtti.

Analizin başında, geçtiÄŸimiz günlerde hayatını kaybeden eski Irak CumhurbaÅŸkanı ve KYB lideri Celal Talabani’nin oÄŸlu Bafel Talabani’nin, Erbil’in 25 Eylül’deki bağımsızlık referandumu öncesindeki çabaları aktarılıyor.

Pavel Talabani’nin referandum öncesindeki ‘planı’

Times’a göre Bafel Talabani geliÅŸmelerden kaygılıydı ve 23 Eylül’de, referandumun iptal edilmesi ya da en azından tartışmalı bölgelerde yapılmaması yönünde bir çaÄŸrı hazırladı.

Ancak onun bu çabaları hem Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi BaÅŸkanı Mesud Barzani hem de KYB’nin yarısı tarafından kenara itildi.

Bunun üzerine Bafel Talabani’nin hasta babası için Erbil’den ayrıldığının belirtildiÄŸi analiz özetle şöyle devam ediyor:

“Bu çaÄŸrı geri çekildi ve Talabani bir sonraki uçaÄŸa binerek babasını görmek için Berlin’e gitti. Babası 10 gün sonra öldü. Irak siyasetinde hiçbir ÅŸey sonsuza kadar sürmüyor. KYB’deki Talabani kanadı ÅŸimdi, her halukarda bir anlaÅŸma yapmakla suçlanıyor.

“Dün, erken saatlerde yaÅŸanan çatışmaların ardından Kerkük’teki, Talabanilere baÄŸlı PeÅŸmerge güçleri mevzilerini terk etti.

“KYB, Barzani’nin onları olanaksız bir konuma koyduÄŸunu, bundan dolayı baÅŸa çıkılamaz, beklenmedik durumlarla karşılaÅŸtıklarını söylüyor.

“Kürdistan’ın en büyük partisi, Barzani liderliÄŸindeki KDP ise bu duruma büyük tepki gösterdi ve hatta ihanet suçlaması yaptı”.

‘Kerkük ödemeye deÄŸer bir bedeldi’

Analizde daha sonra, Kürtlerin ABD ve Ä°ngiltere’nin olaydaki rolüne yönelik bir hoÅŸnutsuzluk duyduÄŸu aktarılıyor.

Times’a göre bunun nedeni ise Kürtlerin Batılı müttefiklerinin reel politika çerçevesinde onların deÄŸil karşı tarafın yanında yer alması:

“ABD ve Ä°ngiltere Kürtlerin özgürlüğünü 1990’ların başında garanti altına alan ilk ülkelerdi. Suriyeli Kürt dün şöyle diyordu: ‘Kürtler, Amerikalıların ve Ä°ngilizlerin bir Arap ÅŸehri olan Rakka’yı ele geçirmesine yardım etmek için canlarını veriyor’.

“Ancak Batılı müttefikler; Arapların, yarısı Kürt olan ve Kürtlerin anayurt olarak gördükleri Kerkük’e doÄŸru ilerlemelerine seyirci kaldı ve onlara alkış tuttu.

“Bunların hepsi reel politikayla ilgili. Kerküksüz bir Irak felaket olur ki Irak BaÅŸbakanı Haydar El-Ä°badi de artık ayakta kalamaz.

“Amerikalılar ve Ä°ngilizler için, git gide daha fazla Ä°ran’ın kontrol ettiÄŸi bu ülkede, etkilerini sürdürmeleri açısından tek umut o. Gelecek yıl seçimler yapılacak. Kerkük ödemeye deÄŸer bir bedeldi.”