T. Rex’in Kısa Kolları, Isırılma Tehlikesini Azaltmış Olabilir

Taşılbilimci Kevin Padian, üniversite birinci sınıf öğrencilerine yirmi yıl boyunca Dinozorlar Çağı adlı bir seminer vermiş. Fakat öğrencilerin sıkça sorduğu bir soru, Padian’ın peşini bırakmamış: Tiranozor rex‘in kolları neden gülünç derecede kısa?

Padian, genelde taşılbilimcilerin öne sürdüğü bir dizi hipotezden bahsedermiş; örneğin çiftleşmek için, avı tutmak için, bir Triceratops‘u devirmek için gibi… Fakat öğrencileri, genelde gerçek boyutlu bir örneğin suratına kararsız şekilde bakakalıyormuş. Padian’ın verdiği cevap ise genelde “Kimse bilmiyor” oluyormuş. Fakat Padian, bu muammaya bir çözüm öneren akademisyenlerin yanlış perspektiften kanıya varmış olabileceğini de düşünmüş.

Padian’a göre sorulması gereken soru T. rex‘in kısa kollarının ne yapmak için evrimleştiği değil, bu kolların hayvana nasıl bir fayda sağladığı olmalı.

Acta Palaeontologia Polonica bülteninin son sayısında yayımlanan yeni makalede Padian, yeni bir hipotez öne sürüyor: T. rex‘in kolları, T. rex sürüleri dev kafaları ve kemik kıran dişleriyle bir leşe çöktüğünde uzuv kaybına sebep olabilecek kazara veya kasıtlı ısırılmaları önlemek için kısalmış olabilir. Örneğin 14 metre uzunluğundaki bir T. rex‘in 1,5 metre uzunluğunda bir kafatası olabilirdi. Fakat kolları sadece 1 metre uzunluğundaydı. Bu durum, 1,8 metre boyundaki bir insanın kollarının 13 santimetre uzunluğunda olmasına benziyor.

Yazar: Robert Sanders/Berkeley – California Üniversitesi. Çeviren: Ozan Zaloğlu.