Suudi’de bir ÅŸeyler oluyor…

OrtadoÄŸu’da her yer cadı kazanı gibi kaynarken sanki tüm deÄŸiÅŸikliklere kapalı, rüzgar-almaz, su-geçirmez gibi duran Suudi Arabistan’da son günlerde alışılmadık ÅŸeyler oluyor. Yoksa geçtiÄŸi her yeri harabeye çeviren “BAHAR” oraya da mı uÄŸramaya karar verdi?

EleÅŸtirmen Nurullah Ataç, M.Akif Ersoy için yapılan “gerici” tanımlamasına karşı çıkar, der ki; “Hayır.. gericilikte bile bir hareket vardır, hiç olmazsa geriye hareket eder. Bu adam bütün deÄŸiÅŸimlere kaskatı kapalıdır.”

Suudi Arabistan gericiliÄŸi de buna benziyordu ama görülüyor ki deÄŸiÅŸim rüzgarları onları da önüne katmakta. İç dinamiklerle mi dış zorlamalarla mı, iç içe mi… Ä°ÅŸini iyi bilen analistleri okumakta fayda var…

Bence ilk deÄŸiÅŸim iÅŸareti IÅžID’ın finansörlüğünü yapan Katar’ı tecrit etme hamlesiyle baÅŸladı. Åžu anki kral Bin Salman’ın oÄŸlu Muhammed bin Salman’ın veliaht olacağının açıklanması ardından, prensin “ILIMLI Ä°SLAM” gibi “MODERNÄ°ZM” gibi laflar etmesi geldi. Kadınlara araba kullanma izni çıkması gibi “Ä°LK”lerin bu süreçte yaÅŸandığını gördük.

Bir kaç gündür de daha önvce hiç görülmemiÅŸ BÄ°R İÇ DARBE ve TASFÄ°YE hareketi yaÅŸanıyor. Bakanların, prenslerin ve en zengin kiÅŸilerin içinde olduÄŸu kiÅŸilerin “YOLSUZLUK” gibi bir suçlamayla tutuklanmaları, dün de bir Prensin helikopterinin “TESADÃœFEN!” düşerek 9 generalle birlikte ölmesi tasfiyenin ÅŸiddetini gösteriyor.

Bu deÄŸiÅŸimleri “Amerikan’ın OrtadoÄŸu’yu dizaynı” diye yorumlayan bir hayli yorumcu var. ABD’nin OrtadoÄŸu’yu dizaynı zaten bir türlü hiç “bitmez!” Yine de özellikle Trump’ın baÅŸkanlığından sonra ABD dış-politikasındaki belirsizliklere/çeliÅŸkilere ( içerdeki güç mücadelesinin dış politikaya yansımasına) bakarsak çok da öngörülü ÅŸeyler yapılmakta olduÄŸunu söylemek zor.

Bakalım “Çöl fırtınası” dinince ardından neler ortaya çıkacak?

NHY, Recep Maraşlı