Suudi petrol tesislerini İran mı vurdu?

Suudi Arabistan’ın dev petrol imparatorluğunun kalbine yönelik saldırı bu yaz aylarında Basra Körfezi’nde geride kim tarafından düzenlendiğine yönelik çok az ipucu bırakan bir dizi saldırının ortaya çıkardığı yeni ve tehlikeli bir tablonun ardından geldi.

Mayıs ayında Hürmüz Boğazı yakınlarında petrol tankerlerinin hasar gördüğü ve hala üstlenilmeyen patlamaların başlamasıyla birlikte, bölgedeki enerji altyapısı defaatle hedef alındı. Gerilim geçtiğimiz Cumartesi günü Suudi Arabistan’ın doğusunda dünyanın en büyük petrol işletim tesislerini hedef alan ve petrol zengini Suudi Arabistan’ın üretimini yarı yarıya düşürerek enerji fiyatlarında artışa yol açan saldırılarla daha da tırmandı.

Saldırıların bazılarını 2015 yılından bu yana Arap dünyasının en yoksul ülkesi olan Yemen’de Suudi Arabistan liderliğindeki koalisyonla savaşan Husiler üstlendi. Ancak saldırıların gittikçe daha gelişmiş bir nitelik kazandığı, hedefleri vurmada ki başarı ileri sürülerek, saldırıların ardında İran olabileceği ABD ve Tramp tarafından her fırsata dile getiriliyor.

İran ile olan gerilimi tırmandırmak için araçsallaştırılan bu saldırı, Körfez de suların giderek ısınmasına, savaşa bir adım daha yakın olma anlamına geliyor…

İsrail de fırsatı kaçırmadı. Saldırıdan İran’ın sorumlu olabileceğini açıklayarak olası bir misillemede ABD ile birlikte hareket edeceğini açıkladı. İran’ın atom programını kendisi için bir tehdit olarak algılayan İsrail her fırsata İran ile bir sıcak temasa girmeyi gündeme getiriyor.

Diğer yandan, İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif Perşembe günü Twitter hesabından bir açıklama yaptı. “Düşünün: ABD müttefikleri Yemen’de bebekleri acımasızca 4 yıl boyunca onun silahlarıyla ve askeri desteğiyle bombaladığında öfkelenmiyor” diyen Zarif sözlerini şöyle sürdürdü: “Ama kurbanlar yapabilecekleri tek şekilde, saldırganın petrol rafinerilerine yönelik tepki gösterince fena şekilde sinirleniyor.”

İran’ı suçlamanın durumu değiştirmeyeceğini belirten Zarif “Savaşı sona erdirmek her şeyin çözümü” ifadelerini kullandı.