Sultanahmet ve Suruç saldırılarıyla bağlantılı IŞİD militanı yakalandı

Sultanahmet’te 2016 yılında, Suruç’ta da 2015 yılında meydana gelen saldırılarda patlayıcıları temin eden IŞİD militanı Azzo Halaf Süleyman el Aggal adlı kiÅŸinin yakalandığı bildirildi.

İçiÅŸleri Bakanlığı, 2016 yılında 10 Alman vatandaşın hayatını kaybettiÄŸi Sultanahmet ve 2015 yılında 33 kiÅŸinin hayatını kaybettiÄŸi Suruç saldırılarının patlayıcılarını temin eden ve Türkiye’ye getirilmesini saÄŸlayan IŞİD mensubu Azzo Halaf Süleyman el Aggal’ın Åžanlıurfa Ä°l Emniyet Müdürlüğü ve MÄ°T Bölge Daire BaÅŸkanlığı’nın ortak operasyonuyla Åžanlıurfa’da yakalandığını açıkladı.

Açıklamada yakalanan kiÅŸinin Suruç ve Sultanahmet patlamaları gibi birçok canlı bomba eyleminin planlayıcısı “Abu Bera” kod isimli Mahir el Aggal’la harekat ettiÄŸi, Türkiye’deki bazı eylemlerde kullanılan patlayıcıların getirilmesini saÄŸladığı ve örgütün lojistiÄŸinden sorumlu olduÄŸunun tespit edildiÄŸi belirtildi.

Getirdiği patlayıcılarla saldırılar düzenlendi

Açıklamada ÇarÅŸamba günü yakalandığı kaydedilen Süleyman el Aggal’ın ifadesinde “Mahir el Aggal’ın talimatıyla patlayıcı malzeme hazırladıklarını ve hazırladıkları patlayıcıları eylem amacıyla Türkiye’ye gönderdiklerini, patlayıcıların Türkiye’ye gönderilmesinden yaklaşık 2 ay sonra bu patlayıcılarla Ä°stanbul Sultanahmet’te eylem gerçekleÅŸtirildiÄŸini” söylediÄŸi aktarıldı.

El Aggal’ın ayrıca 9 kardeÅŸinin olduÄŸunu ve 2 kardeÅŸinin IŞİD’in “Dava” bölümünde faaliyet gösterirken Rakka ÅŸehrinde bir bombardıman neticesinde öldüklerini söylediÄŸi belirtildi. Örgütte 2014 yılından beri faaliyet gösterdiÄŸi vurgulanan el Aggal’ın ifadesinde örgüt içinde eÄŸitim aldığını ve “Ebubekir El BaÄŸdadi”nin Müslümanların emiri ve halifesi olduÄŸunun üzerine yemin ettiklerini” söylediÄŸi de açıklamada yer aldı.

İçiÅŸleri’nin açıklamasında, el Aggal’ın 20 Temmuz 2015 tarihinde bir intihar eylemcisi ile 33 kiÅŸinin hayatını kaybettiÄŸi, 86 kiÅŸinin yaralandığı Åžanlıurfa-Suruç’ta meydana gelen canlı bomba saldırısında kullanılan malzemeleri temin ettiÄŸinin belirlendiÄŸine de iÅŸaret edildi.

DW / HS, SSB