Silahlanma hız kesmiyor: Çin savunma bütçesini artırdı

Çin Maliye Bakanı, askerî harcamalardaki artışın yüzde 7,1 olduğunu açıkladı.

Çin, Rusya’nın Ukrayna’ya taarruzunun dünyada sebep olduğu gerginlik ve kendisinin Tayvan’la olan geleneksel çatışması bağlamında askerî harcamalarını artıracağını duyurdu.

Çin Maliye Bakanı, Parlamento niteliğindeki Ulusal Halk Meclisinin yıllık toplantılarının açılışında yaptığı konuşmada, askerî bütçenin bu yıl yüzde 7,1 artacağını söyledi.

Savunma harcamalarında geçen yıl yapılan artış yüzde 6,8 olmuştu.

Çin, 1.450 milyar yuan (230 milyar dolar) tutan savunma bütçesiyle ABD’den (2022 için 740 milyar dolar) sonra en yüksek askerî harcama bütçesine sahip ikinci ülke!

Çin’in askerî harcamaların artışı, Başbakan Li Keqiang tarafından açıklanan GSYİH’nin yüzde 5,5’lik artışından daha yüksek oldu.

Bu artış, Rusya’nın Ukrayna’ya müdahalesinin dünya çapında gerginliği yükselttiği döneme rastladı.

Çin, Rusya’nın Ukrayna’ya taarruzunu kınamamış ve Rusya’nın “kendi güvenliği için duyduğu kaygıları anladığını” duyurmuştu.

Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin’in şubat başında Pekin’e yaptığı ziyaret sırasında iki ülke NATO’nun genişlemesine karşı olduğunu açıklamıştı.

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, buna karşılık Rusya liderinin Asya-Pasifik bölgesinde ABD’nin barış ve istikrara olumsuz etkisine desteğini almıştı.

Çin, vilayetlerinden biri olarak kabul ettiği ve silah zoruyla ger alma hakkını kendisinde gördüğü Tayvan rejimine çatmak için gittikçe sesini daha fazla yükseltiyor.

Çin ordusunun takviye edilmesi, askeri bütçenin tam olarak neleri kapsadığı konusunda şeffaflık eksikliği nedeniyle komşu ülkelerde tekrar eden bir güvensizlik uyandırıyor.

ABD, Pekin’in toprak taleplerine karşılık Güney Çin denizine ve yöneticilerine desteğini göstermek için Tayvan yakınlarına sürekli savaş gemileri gönderiyor.

Çin ordusu, bu bağlamda, Washington’un teknolojik üstünlüğünü yakalamak için modernleşmeye devam ediyor.