Ser-AR Araştırma Şirketi tarafından Temmuz ayının son haftasında yapılan bir kamuoyu yoklaması, Türkiye’de erken seçime dair toplumsal talebin oldukça güçlü olduğunu ortaya koydu. 24-26 Temmuz tarihleri arasında gerçekleştirilen araştırmada, katılımcıların yüzde 69’u erken seçim istediğini ifade ederken, sadece yüzde 28’i bu talebe karşı olduğunu belirtti. Anketin sonuçları, Cumhur İttifakı’nı oluşturan partilerin seçmen tabanlarında da erken seçim talebinin hissedilir ölçüde karşılık bulduğuna işaret ediyor.
Cumhur İttifakı Seçmeninde de Çözülme Sinyalleri
Araştırma bulgularına göre, erken seçim istemeyenlerin oranı yüzde 28’de kalırken, Cumhur İttifakı partilerinin (AKP ve MHP) toplam oy oranı uzun süredir bu eşiğin üzerinde seyrediyor. Bu durum, erken seçim isteyen yüzde 69’luk kesimin içerisinde AKP ve MHP seçmenlerinden de önemli bir kitlenin yer aldığını gösteriyor. Kamuoyu eğilimleri, iktidar blokunun tabanında da ciddi bir memnuniyetsizlik olduğunu ve mevcut siyasi tablonun değişmesi gerektiği yönünde bir beklenti oluştuğunu gözler önüne seriyor.
Cumhurbaşkanlığı Yarışında Muhalefet Önde
Ser-AR Araştırma, aynı saha çalışması kapsamında olası bir cumhurbaşkanlığı seçimine dair tercihleri de araştırdı. Buna göre İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, yüzde 45’lik destek oranıyla Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın önünde yer aldı. Erdoğan’ın oyu yüzde 42,5 olarak ölçüldü. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş ise yüzde 47,3 oy oranına ulaşırken, Erdoğan’ın bu senaryodaki oy oranı yüzde 41,7’de kaldı.
Bu veriler, muhalefet adaylarının hem İmamoğlu hem de Yavaş özelinde Erdoğan karşısında seçim kazanma potansiyelinin sürdüğünü ve hatta güçlendiğini ortaya koyuyor. Kamuoyu yoklamaları, toplumdaki siyasal beklentinin sadece sandık talebiyle sınırlı kalmadığını; aynı zamanda alternatif adaylara yönelişin de ivme kazandığını gösteriyor.
Araştırma 26 İlde, 2050 Kişiyle Yapıldı
Anket çalışması, Türkiye genelinde 26 ilde, bilgisayar destekli telefon görüşmeleri (CATI) yöntemiyle gerçekleştirildi. Toplamda 2050 kişiyle yapılan görüşmelerin sonucunda elde edilen verilerin güven aralığı yüzde 95 olarak açıklanırken, hata payı ise ±%1,95 olarak belirtildi. Bu çerçevede anket, Türkiye seçmeninin erken seçim ve cumhurbaşkanlığı tercihlerine dair güçlü bir eğilim değişikliğini ortaya koyması bakımından dikkat çekici bir tablo sunuyor.
- Seyhan Belediye Başkanı Oya Tekin’den Tutukluluk Sürecine Sert Tepki - 4 Ağustos 2025
- İBB, Bağımlılıkla Mücadelede 72 Bin Kişiye Ulaştı - 4 Ağustos 2025
- 15 Yılda 750 Bin Çiftçi Sosyal Güvenceden Çıktı: Gürer’den “Primleri Devlet Ödemeli” Çağrısı - 3 Ağustos 2025