Savaşa karşı çıkan editör Macron’un sığınma teklifini reddetti

Yapımcı ve editör Ovsiannikova, Rusya’dan ayrılmak istemiyor. 

Rus devlet televizyonunda canlı yayın sırasında pankart açarak Rusya’nın Ukrayna’ya giriştiği taarruzu protesto eden gazeteci Marina Ovsiannikova, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un sığınma teklifini reddetti.

Alman Der Spiegel dergisine demeç veren Ovsiannikova, “Ben yurtseverim. Oğlum benden da daha fazla yurtsever. Hiçbir zaman başka bir yere gitmek istemiyoruz” dedi.

Macron, salı günü, Ovsiannikova’ya Konsoloslukta ya da Büyükelçilikte koruma sağlayabileceğini veya sığınma hakkı verebileceğini söylemişti.

43 yaşındaki Ovsiannikova, Pervy Kanal televizyonunda pazartesi akşamı spikerin haber bütenini sunduğu sırada, Ukrayna’da yürütülen operasyonu eleştiren ve iktidarın kontrolündeki medya organlarında yapılan propagandayı kınayan bir pankartla birdenbire canlı yayında görünmüştü.

Televizyonda yapımcı ve editör olarak çalışan Ovsiannikova, gözaltına alınmış, çıkarıldığı mahkeme tarafından para cezasına çarptırılmış ve serbest bırakılmıştı.

Editör, bununla birlikte, Rus ordusu hakkında herhangi bir “yanlış bilgiyi” yaymaya ilişkin yakın zamanda çıkarılan bir yasa uyarınca ağır hapis cezasına yol açabilecek cezaî kovuşturma olasılığıyla karşı karşıya bulunuyor.

Ukraynalı bir baba ve Rus bir anneden Ukrayna’nın Odesa kentinde doğan Ovsiannikova, “Bu, kardeş bir halka karşı savaş! Aklı başında olan hiç kimse bunu kabul edemez” dedi.

Gazeteci, eyleminin, her şeyden önce “barışçı bir eylem” ve savaşa bir an önce son verilmesi için “Rusya’nın ve bütün dünyanın çıkarına bir eylem” olduğunu belirtti.

Ovsiannikova, “Batı’da anlaşılmayan şu: Rusların da bu savaşa karşı olduğunu böylece göstermek istedim. Eğitimli ve aklı başında insanların çoğunluğu bu savaşa karşı” dedi.

Ovsiannikova, son olarak, eylemini kendi başına tasarladığını ve ailesine ya da arkadaşlarına önceden haber vermediğini söyledi.