Rusya, Ä°sveç ve Finlandiya’yı da tehdit etti: NATO’ya katılırsanız askeri sonuçları olur

Rusya DışiÅŸleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Finlandiya ve Ä°sveç’in NATO’ya katılmasının “sonuçları olacağı” uyarısında bulundu.

Zaharova, düzenlediği basın toplantısında, Finlandiya ve İsveç’in olası NATO üyeliklerine dair açıklamalarda bulundu.

Ãœlkelerin güvenliklerinin, baÅŸka ülkelerin güvenliÄŸi pahasına inÅŸa edilmemesi gerektiÄŸini savunan Zaharova, “Finlandiya ve Ä°sveç’in öncelikle bir askeri blok olan NATO’ya katılımı, ülkemizin yanıt vermesini gerektirecek ciddi siyasi-askeri sonuçlara yol açacaktır.” ifadesini kullandı

Bu sözlü açıklamanın ardından Rusya DışiÅŸleri Bakanlığı’nın resmi Twitter hesabından da aynı mesaj paylaşılarak “Finlandiya’nın NATO’ya kabul edilmesinin ciddi askeri ve politik sonuçları olur” denildi.

Bu ifade sözcü Mariya Zaharova’nın “Finlandiya hükümetinin ‘askeri uyumsuzluk politikası’na baÄŸlılığını, kuzey Avrupa’da güvenlik ve istikrarın saÄŸlanmasında önemli bir faktör olarak görüyoruz.” ifadelerinin altına yazıldı.

Bu açıklamalar Finlandiya BaÅŸbakanı’nın Ukrayna’daki geliÅŸmeler ışığında ülkesinin NATO’ya katılmaya hazır olduÄŸunu duyurması sonrası geldi.

NATO zirvesi

Bu sırada NATO liderlerinin Rusya’nın Ukrayna’yı iÅŸgalini ele alacağı videokonferans formatındaki zirve gerçekleÅŸiyor. Zirvede yeni üyelikler konusunun görüşülmesine kesin gözüyle bakılırken var olan üye ülkeleri koruma ve savunma önlemleri de önemli yer tutuyor.

Özellikle doğu kanadındaki üyelere kara ve hava unsurlarıyla yeni takviyeler verilmesi gündemde.

NATO Mukabele Gücü’nün bir bölümünün sorunlu bölgeye yakın bir alanda konuÅŸlandırılması kararının çıkması bekleniyor.

Neden NATO’ya üye deÄŸiller?

Finlandiya ve Ä°sveç’in NATO’ya katılmadı ve tarafsızlık statülerini korudular ancak Finlerin Kuzey Atlantik bloÄŸu ile olan iÅŸbirlikleri her yıl geliÅŸiyor. Finlandiya ordusu defalarca NATO tatbikatlarına katıldı. ÖrneÄŸin Finlandiya ordusu, Afganistan’da bulunan NATO askeri birliÄŸinin bir parçasıydı.

Neredeyse tüm Fin siyasi partileri, ülkenin NATO’ya katılımını destekleyen taraftarlara sahip. Bu fikrin ilk ciddi destekçisi Finlandiya CumhurbaÅŸkanı Saule Niiniste ve eski DışiÅŸleri Bakanı Alexander Stubba olmuÅŸtu.

Finlandiya Ulusal Savunma Komisyonunun bilgi servisi, nüfusun ülkenin NATO’ya katılma umutları hakkındaki görüşünü bulmak için sürekli olarak kamuoyu araştırması da yaptırıyor.

Ancak Finlilerin yüzde 70’e yakını ÅŸimdiye kadar devletlerinin herhangi bir askeri bloÄŸa girmesini istemiyordu. Rusya’nın saldıracağını düşünenlerin oranı da her yıl düşüş göstermekteydi. Son geliÅŸmelerle bu durumun deÄŸiÅŸebileceÄŸi belirtiliyor.

Benzer durum İsveç için de geçerli. İsveç tarafsız devletler arasında en güçlü orduya sahip ve tarafsızlık ülkenin askeri doktrini. Bu doktrin yıllar boyunca, ülkeyi Sovyet tehdidinden korumak için yeterli oldu bu nedenle İsveçliler de bunu sürdürmeye devam ettiler.

90’lı yıllarda, Ä°sveç’in NATO’ya katılım konusu açıkça tartışıldı. 1994’te Ä°sveç, NATO Barış için Ortaklık programına katıldı ve bu, Ä°sveç krallığının Kuzey Atlantik Ä°ttifakı’na attığı ilk ve önemli adımdı.

İsveç, askeri bir çatışma durumunda NATO’nun yardımcı olacağını da düşündüğü için İsveçli yetkililer katılmak adına ek bir çaba sarf etmediler.