Siyasetin sıcak gündemi SÖZCÜ TV ekranlarında masaya yatırıldı. 19 Mart’ta İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne (İBB) yönelik başlatılan ve İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun tutuklanmasıyla sonuçlanan operasyonların dördüncü dalgası sürerken, CHP Genel Başkanı Özgür Özel, AKP’li belediyelerdeki yolsuzluklara ilişkin dikkat çeken açıklamalarda bulunmuştu. Özel’in işaret ettiği belediyelerden biri olan Fatih Belediyesi’ne dair Sayıştay raporlarının detayları, SÖZCÜ Medya Grubu Ankara Temsilcisi Saygı Öztürk tarafından kamuoyuna açıklandı.
CHP lideri Özgür Özel’in Salı günü kamuoyuna açıklayacağını duyurduğu yolsuzluk dosyaları arasında yer alan Fatih Belediyesi’ne dair Sayıştay raporu, SÖZCÜ’nün deneyimli gazetecisi Saygı Öztürk tarafından canlı yayında paylaşıldı. Öztürk, “20 sayfalık bir rapordan söz ediyoruz. Sayıştay bu raporu hazırlamış ama kamuoyu bu içeriklerin çoğundan haberdar değil” diyerek çarpıcı başlıkları sıraladı.
Sayıştay Raporundan Bazı Bulgular:
- Reklam alanlarının usulsüz kullanımı: Belediyeye ait reklam alanlarının ihalesiz olarak bazı kişi veya kurumlara kullandırıldığı belirtildi. Bu uygulama, ilgili mevzuata aykırı bir şekilde gerçekleştirilmiş.
- Çifte huzur hakkı: Belediye başkan yardımcılarının birden fazla belediye şirketinden huzur hakkı aldığı tespit edildi.
- Engelli ve sosyal hizmet kadroları ihlali: Mevzuatta belirtilen oranda engelli birey veya sosyal hizmet kapsamında çalışan istihdamı yapılmamış.
- Gecekondu fonunun amacı dışı kullanımı: Gecekondu fonunda biriken paralar, idarenin cari harcamaları için kullanılmış.
- Kamulaştırmalarda usulsüzlük: Kamulaştırma işlemlerinin tapu müdürlüğü nezdinde takibi yapılmamış.
- Otopark paralarının amacı dışında harcanması: Vatandaşlardan toplanan otopark gelirleri, otopark yapımı yerine cari harcamalara aktarılmış.
- Vergi yükümlülüklerinin yerine getirilmemesi: Kira gelirlerinde gelir vergisi stopajı yapılmamış; ayrıca emlak vergisi muafiyetlerinden yararlananların takibi yapılmamış.
- Park alanlarının usulsüz tahsisi: Kamuya açık olması gereken park alanlarının ecri misil karşılığında özel kullanıma tahsis edildiği tespit edildi.
Saygı Öztürk, Özgür Özel’in açıklayacağı belgelerde bu başlıkların detaylarıyla yer alacağını, kendilerinin ise şimdilik sadece konuların çerçevesini aktardıklarını belirtti.
“Operasyonlar İstanbul’la Sınırlı Kalmayacak”
Sadece İBB değil, diğer muhalif belediyelere de operasyon yapılacağı yönündeki iddialar SÖZCÜ TV ekranlarında gündeme geldi. Saygı Öztürk, soruşturma hazırlıklarının İstanbul’la sınırlı kalmayacağını, başka illerde — ve hatta büyükşehir statüsündeki bazı illerde — benzer dosyaların hazırlandığını vurguladı:
“İçişleri Bakanlığı müfettişleri tarafından bazı dosyalar üzerinde çalışılıyor. Bu dosyalar savcılıklara verilecek ve o illerde de benzer operasyonların başlaması bekleniyor.”
Öztürk, İstanbul dışında hangi illerin hedefte olduğunu belirtmezken, “aralarında büyükşehirlerin de olduğunu” özellikle vurguladı. Bu açıklama, muhalif belediyelere yönelik yargı süreçlerinin yaygınlaştırılabileceği yönündeki endişeleri artırdı.
Siyasi Gerginlik Tırmanıyor
İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun tutuklanmasının ardından muhalefet cephesinde tansiyon yükselmiş durumda. CHP lideri Özgür Özel, başta Fatih olmak üzere çeşitli AKP’li belediyelerde belgelenmiş yolsuzlukların kamuoyuna sunulacağını açıklamış, bunun üzerine medya ve kamuoyu ilgisi Sayıştay raporlarının içeriğine çevrilmişti.
Söz konusu gelişmeler, yerel yönetimlerde adalet ve hesap verebilirlik konularını bir kez daha gündeme taşırken, iktidarın muhalefet üzerindeki baskıları genişleteceği endişesini de beraberinde getiriyor.
Bu haber SÖZCÜ TV’de Senem Toluay Ilgaz’ın sunduğu “Öncesi Sonrası Gece” programında, Saygı Öztürk’ün açıklamalarından derlenmiştir.
- Ozan Bingöl Hesapladı: Bir Depo Motorinde 1.229 TL Vergi Ödüyoruz - 22 Haziran 2025
- Türkiye, Dolar Milyoneri Artışında Dünya Birincisi: Ancak Reel Servet Erimekte - 21 Haziran 2025
- Cumartesi Anneleri 1056. Haftada Mustafa Sayğı’nın Akıbetini Sordu - 21 Haziran 2025