Ä°srail’in Hava Savunma Sistemi Korumadı, Askeri Ãœssü Vuruldu

İsrail ve Lübnan merkezli Hizbullah arasındaki gerginlik, Hizbullah’ın insansız hava aracıyla İsrail’in bir askeri üssüne düzenlediği saldırıyla yeniden tırmandı. Saldırıda İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF), dört askerinin öldüğünü ve 67 kişinin yaralandığını açıkladı. Hizbullah, bu saldırıyı İsrail’in Beyrut’a düzenlediği ve 22 kişinin ölümüne yol açan hava saldırılarına bir misilleme olarak gerçekleştirdiğini duyurdu.

Bu saldırı, İsrail’in iki hafta önce Lübnan’a başlattığı kara harekâtından bu yana Hizbullah tarafından düzenlenen en ölümcül saldırı olarak kaydedildi. İsrail, Hizbullah’ı zayıflatmayı ve sınırdan uzaklaştırmayı hedefliyor, ancak çatışmalar Gazze’deki savaşın da etkisiyle en yoğun seviyesine ulaştı. Bu süreçte ABD, İsrail’in hava savunma kapasitesini güçlendirmek amacıyla Terminal Yüksek İrtifa Alan Savunma Sistemi (THAAD) ve 100 askerini bölgeye göndereceğini açıkladı.

Ayrıca, BM Genel Sekreteri’nin sözcüsü Stéphane Dujarric, İsrail’in Lübnan’daki BM barış gücü askerlerine yönelik saldırılarının ‘‘savaş suçu’’ teşkil edebileceği konusunda uyarıda bulundu. IDF ise bu bölgelerde Hizbullah’ın faaliyet gösterdiğini ileri sürdü ve bu durumu araştıracaklarını belirtti. İsrail’in gelecekte İran’a yönelik olası bir saldırı yapabileceği de bölgedeki gerilimlerin daha da artabileceğine dair endişeleri artırıyor.

  • NHY / Thaiger World, Times of Israel, The Washington Post.