BM Koordinatöründen Refah Açıklaması: Bu Cezasızlık Devam Edemez

BirleÅŸmiÅŸ Milletler (BM) yetkilileri, Ä°srail’in Refah’a düzenlediÄŸi saldırıları sert bir ÅŸekilde kınadı. BM Ä°nsani Yardım Ofisi (OCHA) Koordinatörü Martin Griffiths, Ä°srail hükümetine yönelik eleÅŸtirilerinde, “Bu cezasızlık devam edemez” ifadelerini kullanarak uluslararası kamuoyuna önemli bir çaÄŸrıda bulundu.

Griffiths, Ä°srail’in Refah’a yönelik geniÅŸ çaplı saldırısıyla ilgili yaptığı iki ayrı açıklamada, Gazze’de hiçbir yerin güvenli olmadığını defalarca vurguladıklarını ve bu saldırıların ‘hata’ olarak nitelendirilemeyeceÄŸini belirtti. “Bu tür bir cezasızlık devam edemez” diyerek resmi açıklamasında, “Gazze’de barınaklar, hastaneler ve insani bölgeler dahi güvende deÄŸil. Refah’a yapılacak askeri operasyonun katliamla sonuçlanabileceÄŸi uyarısını da yapmıştık. Dün geceki kabul edilemez saldırının sonuçlarını gördük” dedi.

Griffiths, “Saldırının Gazze halkı açısından bir savaÅŸ suçu mu yoksa ‘trajik bir hata’ mı olduÄŸu konusunda hiçbir tartışma yok. Dün gece yaÅŸananlar en son ve muhtemelen en acımasız iÄŸrençlikti. Buna ‘hata’ demek, ölenler, acı çekenler ve hayat kurtarmaya çalışanlar için hiçbir ÅŸey ifade etmeyen bir mesajdır” ÅŸeklinde konuÅŸtu.

“IDF, Ä°nceleme BaÅŸlatacak”

BM Ä°nsan Hakları Yüksek Komiseri Volker Türk, Refah’ta sivillerin ölmesinden duyduÄŸu endiÅŸeyi dile getirerek, “Kamptan gelen görüntüler korkunç. Ä°srail Savunma Kuvvetleri’nin (IDF) bir inceleme baÅŸlatacağını belirtmek isterim ancak sivillerin yoÄŸun olduÄŸu böyle bir bölgeyi vurmanın tamamen öngörülebilir bir sonuç olduÄŸu ÅŸaşırtıcı derecede açıktır. Bu tür incelemelerin hesap verebilirliÄŸe ve politika ile uygulamalarda deÄŸiÅŸikliklere yol açması çok önemlidir” dedi.

“Refah’ta Çadırlar Bombalandı”

UNICEF Sözcüsü James Elder, yetkilileri Refah’ta yaÅŸanacak potansiyel bir saldırının felakete dönüşeceÄŸi konusunda defalarca uyardıklarını belirterek, “Gazze’deki anneler sık sık çocuklarını Refah’ın cehennem gibi çadırlarında uyutmaya çalıştıklarını anlatıyorlardı. Ölümcül bir hijyen eksikliÄŸi var. 7 aydır travma var. Artık herkes yakılıp öldürülen çocukların resimlerini gördü; Refah’ta çadırlar bombalandı” dedi.

Elder, “Aylardır Gazze’de hiçbir yer güvenli deÄŸil dedik. Aslında Aralık ayında, sözde güvenli bölgelerin ‘ölüm bölgeleri’ olma riskiyle karşı karşıya olduÄŸu konusunda uyarmıştık. Bir gecede daha fazla kabus gerçeÄŸe dönüştü. Bu gece Gazze’deki anneler çocuklarını yeniden kucaklarına alacak ve uyumalarını umacaklar” ÅŸeklinde konuÅŸtu.

Bu açıklamalar, İsrail’in saldırılarının uluslararası hukuk ve insan hakları bağlamında ciddi ihlaller içerdiğine işaret ederken, BM yetkilileri, bu durumun kabul edilemez olduğunu ve acilen uluslararası toplumun müdahale etmesi gerektiğini vurguladı.

NHY / DHA