AKP, Çiftçiye Köstek, Sudan’a Destek Peşinde

CHP EskiÅŸehir Milletvekili Utku Çakırözer, TBMM DışiÅŸleri Komisyonu’nda kabul edilen ve Türkiye Cumhuriyeti ile Sudan Cumhuriyeti arasında Ticaret ve Ekonomik Ortaklık AnlaÅŸması kapsamında CumhurbaÅŸkanına doÄŸrudan yetki verilmesine iliÅŸkin kanun teklifine sert tepki gösterdi. Çakırözer, bu anlaÅŸma kapsamında Sudan’dan ithal edilecek hayvan ve tarım ürünlerinin yerli üreticilere büyük zarar vereceÄŸini belirtti.

Teklif, Sudan’dan 50 bin büyükbaÅŸ, 2 bin küçükbaÅŸ hayvan, 8 bin ton et, 2 bin ton tereyağı, 2 milyon yumurta, 500 ton bal, 5 bin ton patates, 5 bin ton domates, 1 bin ton sarımsak, 2 bin ton üzüm, her biri 5 milyar ton olmak üzere buÄŸday, arpa, yulaf, mısır ve 2 bin ton buÄŸday ununun sıfır vergi ile ithalini öngörüyor. Çakırözer, bu ürünlerin tamamının Türkiye’de yetiÅŸtirildiÄŸini ve bu ithalatın yerli üreticilere ciddi zarar vereceÄŸini vurguladı.

Çakırözer, komisyonda yaptığı konuÅŸmada, “Türkiye’de hayvancılık bitme noktasına getirildi. Bizim çiftçilerimiz, üreticilerimiz destek beklerken Sudan’dan tarımsal ve hayvansal gıdalar ithal edilecek. Bu ithalat, yerli üreticilerimizin aleyhine olacak. Ãœreticilerimizin haklarını korumak Meclis’in temel görevi olmalıdır” dedi.

AnlaÅŸma kapsamında Sudan’dan ithal edilecek ürünler arasında 500 ton (taze, soÄŸutulmuÅŸ veya dondurulmuÅŸ) at, eÅŸek, katır veya bardo etleri ile 500 ton sığır, domuz, koyun, keçi, eÅŸek, katır veya bardoların yenilen sakatatlarının da bulunması dikkat çekiyor. Türkiye ise Sudan’a balina, fok, papaÄŸan ve bazı diÄŸer hayvanları indirilmiÅŸ vergi tarifesi ile ihraç edecek.

Çakırözer, Türkiye’de hayvancılığı bitirme noktasına getiren politikaları eleÅŸtirerek, “EskiÅŸehir’de Beylikova ilçemiz ‘süt diyarı’ olarak anılır. Ama ÅŸimdi Beylikova’da insanlar süt bulamıyor, hayvan bulamıyor. Hayvancılık bitme noktasında” ifadelerini kullandı. Çakırözer, kapsamlı politikalar uygulanarak Türkiye’deki üreticilerin desteklenmesi gerektiÄŸini belirtti ve Sudan’dan yapılacak bu ithalatın, iç piyasanın ve yerli üreticilerin zararına olacağını bir kez daha vurguladı.

CHP’li üyeler, komisyonda teklife muhalefet şerhi koyarak, yerli üreticilerin korunması gerektiğine dikkat çekti. Çakırözer’in sözleri, yerli üreticilerin ve tarım politikalarının yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini ve dışa bağımlılığın azaltılması için yerli üretimin desteklenmesi gerektiğini bir kez daha ortaya koyuyor.

NHY / ANKA Haber Ajansı