UCM Başsavcısı, İsrail Başbakanı Netanyahu ve Hamas Liderleri İçin Tutuklama Emri Talep Etti

Hollanda’nın Lahey kentinde bulunan Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) BaÅŸsavcısı Kerim Han, önemli bir açıklama yaptı. Han, Ä°srail BaÅŸbakanı Binyamin Netanyahu ve Hamas liderleri için tutuklama emri talep ettiÄŸini duyurdu. Han, 7 Ekim’de Ä°srail’e yapılan saldırı ve sonrasında Gazze’de yaÅŸanan olaylar nedeniyle bu talepte bulunduÄŸunu söyledi.

BaÅŸsavcı Han, Netanyahu’nun yanı sıra Hamas liderleri Yahya Sinvar, Muhammed Deif ve Ä°smail Heniye hakkında da “savaÅŸ suçu” ve “insanlığa karşı suç” iÅŸlemekten tutuklama emri çıkarılmasını istedi. Ä°srail Savunma Bakanı Yoav Gallant için de aynı talepte bulundu.

Bu geliÅŸme, UCM’nin ABD’nin yakın müttefiki olan bir ülkenin üst düzey liderini ilk kez hedef alması anlamına geliyor. Bu karar, Netanyahu’yu, UCM’nin hakkında tutuklama emri çıkardığı Rusya Devlet BaÅŸkanı Vladimir Putin’le aynı duruma getiriyor.

Han, Hamas liderlerine yönelik suçlamaların arasında “imha, cinayet, rehin alma, tecavüz ve gözaltında cinsel saldırı” gibi ciddi suçların olduÄŸunu söyledi. Netanyahu ve Gallant’a yönelik suçlamalar arasında ise “imhaya neden olmak, insani yardım malzemelerinin engellenmesi, açlığa neden olmak ve sivilleri kasıtlı olarak hedef almak” gibi suçlamalar yer alıyor.

BaÅŸsavcı Han, “7 Ekim’de insanlar evlerinden, yatak odalarından, yerleÅŸim yerlerinden koparıldı. Dünya ÅŸok oldu, büyük acılar yaÅŸandı” diyerek, bu eylemlerin hesabının sorulması gerektiÄŸini vurguladı. Han, Gazze’deki sivil halka yönelik saldırıların ve toplu cezalandırmaların etkilerinin “gözle görülür ve yaygın” olduÄŸunu belirtti.

BirleÅŸmiÅŸ Milletler ve diÄŸer insani yardım kuruluÅŸları, Ä°srail’i savaÅŸ sırasında yardım sevkiyatını engellemekle suçladı. Ä°srail ise bu iddiaları reddederek Gazze’ye yardım giriÅŸinde bir kısıtlama olmadığını savundu ve BM’yi yardımları dağıtmamakla suçladı.

Netanyahu, UCM’nin Ä°srailli yetkililer hakkında tutuklama emri çıkarması durumunda bunun “tarihi boyutlarda bir rezalet” olacağını ve Ä°srail’in tüm hukuk ihlallerini titizlikle soruÅŸturan bağımsız bir hukuk sistemine sahip olduÄŸunu söyledi.

BaÅŸsavcı Han ise “Hiç kimse hukukun üstünde deÄŸil” diyerek yanıt verdi. Ä°srail’in UCM’nin yargı yetkisine itiraz edebileceÄŸini ve bu itirazını mahkeme yargıçları huzurunda yapması gerektiÄŸini belirtti.

Ä°srail ve Amerika BirleÅŸik Devletleri, UCM’ye üye deÄŸil. Ancak UCM, Filistinli liderlerin 2015 yılında mahkemenin kuruluÅŸ ilkelerine baÄŸlı kalmayı kabul etmesinden sonra Gazze, DoÄŸu Kudüs ve Batı Åžeria üzerinde yargı yetkisine sahip olduÄŸunu söylüyor.

Hamas’ın Ä°srail’e düzenlediÄŸi saldırıda 1100’den fazla kiÅŸi hayatını kaybetmiÅŸ, 250 kiÅŸi de rehin alınarak Gazze’ye götürülmüştü. Ä°srail’in misilleme saldırılarında ise çoÄŸu kadın ve çocuk olmak üzere 35 binden fazla Filistinli ölmüş ve 80 bin civarında Filistinli yaralanmıştı.

NHY / Euronews Türkçe