Yazar Paul Auster Vefat Etti

New York Üçlemesi adlı gizem romanlarının yazarı ABD’li yazar Paul Auster 77 yaşında hayatını kaybetti.

BBC’nin haberine göre, Auster kariyeri boyunca 30’dan fazla kitap yazdı ve 1980’ler ile 90’larda kült statüsü kazandı.

Romanları genellikle yabancılar hakkında varoluşçu hikayelerdi ve özellikle Avrupa’da baÅŸarılı oldu.

Arkadaşı ve yazar arkadaşı Jacki Lyden, yazarın Brooklyn’deki evinde akciÄŸer kanserinden kaynaklanan komplikasyonlar nedeniyle öldüğünü doÄŸruladı.

Mart 2023’te Auster’in eÅŸi yazar Siri Hustvedt, kendisine kanser teÅŸhisi konulduÄŸunu açıklamıştı.

Polonyalı Yahudi göçmenlerin oÄŸlu olan Auster, Newark, New Jersey’de büyüdü ve daha sonra Columbia Ãœniversitesi’ne gitmek üzere New York’a taşındı. Mezun olduktan sonra dört yılını Fransa’da geçirdi ve burada yazarlık sanatını geliÅŸtirdi.

Babasının ani ölümü, Auster’ı 1982’de baba-oÄŸul iliÅŸkileri üzerine unutulmaz bir düşünce olan The Invention of Solitude’u (Yalnızlığın KeÅŸfi) yazmaya itti.

Ancak asıl çıkışını, Mavi, Kahverengi, Siyah ve Beyaz adlı karanlık bir özel dedektif dörtlüsünü merkeze alan ve dedektiflik türüne felsefi bir yorum getiren New York Üçlemesi ile yaptı.

Sonraki romanları arasında Timbuktu ve varoluşsal kapari Moon Palace (Ay Sarayı), The Music of Chance ve Leviathan yer aldı.

Keskin diyaloglarıyla övgü toplayan Auster’ın kitapları 40’tan fazla dile çevrildi.

Ayrıca Auster, Brooklyn’deki bir tütün dükkanını konu alan ve baÅŸrolünde Harvey Keitel’in oynadığı 1995 yapımı Smoke filminin senaryosunu yazarak yazara Bağımsız Ruh Ödülü kazandırdı. Keitel’in yine baÅŸrolde olduÄŸu devam filmi Blue in the Face’in yönetmenliÄŸini de üstlendi.

Auster 2017’de, sıradan bir insan olan Archie Ferguson’un hayatı üzerinden ABD toplumunu anlatan 866 sayfalık 4321 adlı romanını yayınladı.

Eleştirmenlerden karışık eleştiriler almasına rağmen yazarın bunu başyapıtı olarak gördüğü söyleniyor.

GeçtiÄŸimiz yıl Auster, fotoÄŸrafçı damadı Spencer Ostrander ile birlikte Amerika’daki silah ÅŸiddetine odaklanan Bloodbath Nation’ı yayınladı.

Auster’in metnine Ostrander’in 30 kitlesel silahlı saldırının gerçekleÅŸtiÄŸi yerlerden çektiÄŸi siyah-beyaz fotoÄŸraflar eÅŸlik ediyordu.

Son yıllarda Auster’in kendi hayatı da trajedilerle sarsıldı. 10 aylık torunu Ruby eroin aldıktan sonra öldü ve çocuÄŸun babası olan oÄŸlu Daniel 10 ay sonra aşırı dozdan öldü.

Daniel ölümünden önce ihmal sonucu cinayetten suçlu bulunmuştu. Auster onların ölümlerini hiçbir zaman kamuoyu önünde tartışmadı.