Netanyahu’dan UCM’nin Olası Tutuklama Emrine Karşı Dünya Liderlerine ÇaÄŸrı

Ä°srail BaÅŸbakanı Binyamin Netanyahu, Uluslararası Ceza Mahkemesi’nden (UCM) gelen olası tutuklama emri tehdidi karşısında dünya liderlerine seslendi. Netanyahu, UCM’nin Gazze Åžeridi’nde savaÅŸ suçları iÅŸledikleri iddiasıyla Ä°srailli yetkililer hakkında uluslararası tutuklama emri çıkarma hazırlığında olduÄŸu yönündeki haberler üzerine, dünya liderlerinin bu çabayı engellemelerini talep ediyor.

Ä°srail’de yayın yapan Kanal 12 televizyonunun 19 Nisan’daki haberine göre, UCM’nin BaÅŸbakan Binyamin Netanyahu ve diÄŸer üst düzey Ä°srailli yetkililer için uluslararası tutuklama emri hazırlama üzerinde çalıştığı iddia edildi. Bunun üzerine Netanyahu, sosyal medya platformu X üzerinden bir açıklama yaptı.

Netanyahu, UCM’nin Ä°srail üzerinde herhangi bir yetkisi olmadığını savunarak, “Lahey’de veya baÅŸka herhangi bir yerde alınan hiçbir karar, Gazze’deki savaşın hedeflerine ulaÅŸma kararlılığımızı zayıflatamaz” dedi. Netanyahu, savaşın amacının kaçırılanların serbest bırakılması, Hamas’a karşı zafer kazanılması ve Gazze’nin Ä°srail için bir daha tehdit oluÅŸturmaması olduÄŸunu vurguladı.

Netanyahu, Lübnan sınırındaki güvenliÄŸi yeniden tesis etme hedeflerini de açıkladı ve vatandaÅŸları kuzeydeki köy ve kasabalara yeniden yerleÅŸtirmek istediklerini belirtti. Mısır sınırındaki Gazze Åžeridi’nin güneyine, Refah bölgesine giriÅŸin kaçınılmaz olduÄŸunu ifade eden Netanyahu, “Orada Hamas tugaylarını yok edeceÄŸiz ve savaşın tüm hedeflerine ulaÅŸacağız” dedi.

Refah’ın Hamas’ın son kalesi olduÄŸunu belirten Netanyahu, uluslararası uyarılara raÄŸmen Refah’ı iÅŸgal etme kararında ısrar etti. Bu konuda UCM’nin de engel olma çabalarını eleÅŸtiren Netanyahu, mahkemenin Ä°srail üzerinde hiçbir yetkisi olmadığını ve ordusuyla devlet yetkilileri hakkında tutuklama emri çıkarma ihtimalini “tarihi bir skandal” ve “antisemitizm” olarak nitelendirdi.

Netanyahu, “özgür dünyanın liderlerine” bu adımı durdurmaları için nüfuzlarını kullanma çaÄŸrısında bulundu. Ä°srail DışiÅŸleri Bakanlığı da UCM’nin olası tutuklama emirlerine karşı büyükelçiliklerden hazırlıklı olmalarını istedi. Bu durum, Ä°srailli yetkililerin son haftalarda UCM’nin Netanyahu, Savunma Bakanı Yoav Gallant ve Ä°srail Genelkurmay BaÅŸkanı Herzi Halevi hakkında tutuklama emri çıkarma olasılığı nedeniyle endiÅŸelerini artırdı.

NHY/ BirGün