Ä°srail’de Siyasi Ä°klim DeÄŸiÅŸikliÄŸi: Halkın Sesi Yükseliyor

Ä°srail’de her cumartesi olduÄŸu gibi bu hafta da, Tel Aviv, Hayfa, Batı Kudüs ve diÄŸer ÅŸehirlerde on binlerce kiÅŸinin katılımıyla eylemler düzenlendi. Göstericiler, BaÅŸbakan Binyamin Netanyahu’nun hükümetinin istifasını ve Gazze’deki esirlerin serbest bırakılması için anlaÅŸma yapılmasını talep ediyorlar.

Göstericiler, hükümetin Gazze’deki çatışmalara ve esirlerin geri getirilmesine yönelik kayıtsızlığını eleÅŸtirerek erken seçim çaÄŸrısında bulunuyor. Eylemler, özellikle baÅŸkent Tel Aviv’deki Kaplan Caddesi’nde yoÄŸunlaÅŸtı ve hükümeti eleÅŸtiren konuÅŸmalar yapıldı.

Protestoların yanı sıra, Gazze Åžeridi’ndeki Ä°srailli esirlerin yakınları da Netanyahu’yu eleÅŸtiren sloganlarla protesto eylemlerine katıldı. Ä°srail polisi, protestoculara karşı çeÅŸitli müdahalelerde bulundu.

Mısır’ın arabuluculuÄŸu ile bir ateÅŸkes ve esir takası anlaÅŸması yapılması için görüşmeler devam ederken, Netanyahu hükümetinin aşırı saÄŸcı isimleri, böyle bir anlaÅŸma imzalanması halinde hükümeti devirmekle tehdit ediyor.

Ä°srail makamlarına göre, Gazze Åžeridi’nde 130’dan fazla Ä°srailli esir bulunuyor ve bazıları ölü. Hamas’ın askeri kanadı, Gazze’de Ä°srail saldırılarında öldürülen esir sayısının 70’i geçtiÄŸini açıklamıştı.

Ä°srail’in Gazze Åžeridi’ne düzenlediÄŸi saldırılarda 34 binden fazla Filistinli yaÅŸamını yitirdi, saÄŸlık sistemi zorluklarla karşı karşıya, ve 1,9 milyondan fazla kiÅŸi zorla yerinden edildi. Uluslararası toplumun ateÅŸkes çaÄŸrılarına raÄŸmen Ä°srail, Gazze’de kara operasyonlarına devam edeceÄŸini duyurdu.