“ABD’nin Ä°nsan Hakları Raporunda Türkiye

ABD DışiÅŸleri Bakanlığı’nın her yıl yayınladığı Ä°nsan Hakları Raporu, dünya genelinde insan hakları durumuna dair kapsamlı bir deÄŸerlendirme sunuyor. 2023 yılı raporunda Türkiye ile ilgili bölüm, 86 sayfa ile detaylı bir incelemeye tabi tutulmuÅŸ. Raporda, Türkiye’nin insan hakları kayıtları ve çeÅŸitli topluluklara yönelik muameleler ele alınmıştır.

Raporda, Türkiye’nin Irak ve Suriye’nin kuzeyinde yürüttüğü operasyonlar ve bu operasyonların PKK ve YPG’ye yönelik olduÄŸu belirtilmiÅŸ. Ayrıca, YPG’nin Suriye’nin kuzeyinde DEAÅž mensuplarını gözetim altında tuttuÄŸu ve bu cezaevlerindeki koÅŸulların oldukça kötü olduÄŸu ifade edilmiÅŸtir.

Türkiye’deki siyasi durumla ilgili olarak, rapor geçen yıl mayıs ayında yapılan cumhurbaÅŸkanlığı seçimlerine deÄŸinmiÅŸ ve seçmenlerin özgürce politik tercihlerini yapabildiklerini belirtmiÅŸ, ancak siyasi özgürlükler konusunda bazı sorunların olduÄŸunu iddia etmiÅŸtir. FETÖ ile ilgili bölümlerde ise “Gülen hareketi” ifadesinin kullanıldığı ve Türkiye’nin terörle mücadelesine iliÅŸkin eleÅŸtirel ifadelerin yer aldığı kaydedilmiÅŸtir.

Suriye’deki YPG ile ilgili olarak, rapor YPG/PKK’nın kontrol ettiÄŸi bölgelerde ağır insan hakları ihlalleri gerçekleÅŸtirdiÄŸini, aralarında kadın ve çocukların da bulunduÄŸu sivilleri öldürdüğünü ve diÄŸer siyasi görüşleri baskıladığını aktarmıştır. Ayrıca, YPG’nin çocukları zorla askere alarak çatışma bölgelerinde kullandığı ifade edilmiÅŸtir.

Türkiye’de LGBTÄ°+ bireylerin, gazetecilerin ve BoÄŸaziçi Ãœniversitesi öğrencilerinin yaÅŸadıkları zorluklar da raporda yer almıştır. LGBTÄ°+ bireylerin tehdit ve ÅŸiddete maruz kaldığı, gazetecilerin keyfi gözaltına alındığı ve adil yargılanma haklarının ihlal edildiÄŸi belgelenmiÅŸtir. BoÄŸaziçi Ãœniversitesi öğrencilerinin protestolarına polis müdahalesi ve gözaltılar da raporda geniÅŸ yer bulmuÅŸtur.

Türkiye DışiÅŸleri Bakanlığı, raporun yayımlanmasının ardından yaptığı açıklamada, raporda yer alan iddiaları “asılsız” olarak nitelendirmiÅŸ ve reddetmiÅŸtir. ABD’nin terörizme karşı yürütülen mücadeleyi anlamadığı eleÅŸtirisi getirilmiÅŸ ve Türkiye’nin insan haklarının korunması ve geliÅŸtirilmesine yönelik iradesinin tam olduÄŸu savunulmuÅŸtur.

Bu rapor, Türkiye’nin insan hakları durumuna dair uluslararası toplumda devam eden endiÅŸe ve tartışmaları yansıtmaktadır. Ä°nsan hakları konusunda farklı perspektifler ve iddialar arasında, gerçeklerin ve adaletin peÅŸinde olanlar için önemli bir kaynak olarak görülmektedir.