ABD, Japonya, Filipinler ve Avustralya Çin’e karşı tatbikat düzenliyor

Filipinler, Çin’in bölgede artan etkisine karşılık olarak, Güney Çin Denizinde ABD, Japonya ve Avustralya ile ortak deniz tatbikatı düzenleyeceÄŸini duyurdu.

Katılımcı ülkelerin ortak açıklamasında “Özgür ve açık bir Hint-Pasifik için bölgesel ve uluslararası iÅŸbirliÄŸini güçlendirmeye yönelik ortak kararlılığımızı göstermek üzere, birleÅŸik savunma ve silahlı kuvvetlerimiz 7 Nisan 2024 tarihinde Filipin Münhasır Ekonomik Bölgesinde bir deniz iÅŸbirliÄŸi faaliyeti icra edecektir “dendi.

Tatbikatın, Pekin’in neredeyse tam egemenlik iddia ettiÄŸi Güney Çin Denizinde, ABD BaÅŸkanı Joe Biden ile Filipinler ve Japonya liderleri arasında Washington’da yapılacak zirveden sadece birkaç gün önce yapılması planlanıyor.

Bu hafta başında Avustralya savaş gemisi HMAS Warramunga, Filipinlerin Palawan eyaletine, ihtilaflı deniz bölgesine yakın bir yere ulaştı.

Çin’in Filipinler ve Japonya’nın da hak iddia ettiÄŸi deniz alanları ve özerk bir yönetime sahip Tayvan adası üzerinde hak iddia etmesiyle birlikte bölgesel gerginlikler artmıştı.

Bu hafta başında Avustralya savaş gemisi HMAS Warramunga Filipinlerin Palawan eyaletine, ihtilaflı deniz bölgesine yakın bir yere ulaştı.

Bu hafta başında Avustralya savaş gemisi HMAS Warramunga Filipinlerin Palawan eyaletine, ihtilaflı deniz bölgesine yakın bir yere ulaştı.

ABD, buna karşılık, başta geleneksel müttefikleri Japonya ve Filipinler olmak üzere bölgedeki ittifaklarını güçlendirmeye çalışıyor. (Ajans Bizim)