Uluslararası Af Örgütü: Ä°ran’da hapishaneler ölüm alanlarına dönüştü, geçen yıl en az 834 kiÅŸi idam edildi

Uluslararası Af Örgütü (UAÖ), Ä°ran’ın hapishanelerini “ölüm alanlarına” dönüştürdüğü ve geçen yıl en az 834 kiÅŸinin idam edildiÄŸi yönünde suçlamalarda bulunarak güçlü bir uluslararası tepki çaÄŸrısında bulundu.

UAÖ’nün bugün yayımladığı rapora göre, Ä°ran’da idamların durdurulması için uluslararası topluma çaÄŸrı yapıldı. Raporda, Ä°ran’da infazların artması durumunda 2024 yılında yüzbinlerce kiÅŸinin daha idam edilme riskiyle karşı karşıya kalabileceÄŸi uyarısı yapıldı.

Raporda, 2023 yılındaki infazların, önceki yıla göre %48 artış gösterdiÄŸi belirtildi ve infazların %56’sının uyuÅŸturucu suçlamalarıyla iliÅŸkilendirildiÄŸi ifade edildi.

Gençlere yönelik ölüm cezasında da keskin bir artış yaÅŸandığı vurgulandı. ÖrneÄŸin, 16 yaşındayken bıçaklayarak bir adamı öldüren Hamidreza Azari gibi vakalar öne çıktı. Azari, kasım ayında 17 yaşındayken Horasan’da idam edildi. DiÄŸer dört erkek çocuk da suç iÅŸlemekle suçlandı.

Raporda, Masha Amini’nin öldürülmesinin ardından baÅŸlayan protestolarla baÄŸlantılı olarak ülkedeki idamlardaki artışa dikkat çekildi. UAÖ, mart ayı itibarıyla en az 95 infazın kaydedildiÄŸini ve Ä°ran’ın davranışının bu yıl deÄŸiÅŸmediÄŸini belirtti.

UAÖ, Ä°ranlı yetkililerin nüfusun yalnızca %5’ini oluÅŸturan Sünni kökenli Beluçistan azınlıklarını hedef aldığını belirterek, geçen yıl idam edilenlerin %20’sinin Beluç kökenli olduÄŸuna dikkat çekti.