Peru: Lüks saatler skandalı kriz çıkardı, 6 bakan istifa etti

Peru’da Devlet Başkanı Dina Boluarte’nin karıştığı lüks saatler skandalı hükümet krizine dönüştü ve hükümetin 18 Bakanından altısı istifa ettiğini açıkladı.

Boluarte ise Rolex marka saatleriyle bağlantılı olarak yasadışı zenginleşme iddiasıyla açılan soruşturma bağlamında kendisine yöneltilen suçlamaları reddediyor.

İçiÅŸleri Bakanı Victor Torres, Bakanlar Kurulu toplantısından sonra “ailevî sorunları” gerekçe göstererek görevinden ayrıldığını açıklasa da, birkaç saat sonra EÄŸitim, Kadın, Tarımsal Kalkınma, Ãœretim ve Dış Ticaret Bakanları da istifa ettiklerini duyurdu.

Ancak bu Bakanlardan hiçbiri ayrılışları için herhangi bir neden belirtmedi.

Hükümetin üçte birinin istifası, Dina Boluarte’nin evinin ve baÅŸkanlık ofisinin beklenmedik ÅŸekilde aranmasından sonra geldi.

Polis ve yargıçlar, Cumhurbaşkanının mal beyanında belirtmediğinden şüphelenilen Rolex marka saatlerin peşine düştü.

Savcılık, Boluarte’nin sadece bir tane saati olduğunu bildirmesine rağmen, 5 Nisan cuma günü gönderilmesi beklenen çağrı yazısıyla sahip olduğu tüm saatleri beyan etmesini talep ediyor.

CumhurbaÅŸkanı ise, polisin Hükümet Konağı’ndaki operasyonlar sırasında bu mücevherlerden bazılarını bulduÄŸunu, ancak Rolex’in bulunmadığını ileri sürüyor.

Skandal sonrasında istifa eden İçiÅŸleri Bakanı, amirini savunmakta gecikmedi. “EÄŸer Dina Boluarte giderse Peru batar. Hanımefendinin saklayacak bir ÅŸeyi yok. Ben huzur içinde, ellerim temiz olarak ayrılıyorum” dedi.

Muhalefet, CumhurbaÅŸkanının görevden alınmasını istiyor, ancak saÄŸ partilerin denetimi altında bulunan Kongre’de çoÄŸunluÄŸa sahip deÄŸil.

Skandal, 15 Mart’ta, bir haber sitesinin Boluarte’nin 2021 ve 2022’de yıllarında hükümetteyken çeÅŸitli lüks saatler taktığını gösteren bir dizi fotoÄŸraf yayınlamasıyla patlak verdi.

Peru Devlet BaÅŸkanı hakkında ayrıca göreve gelmesi sırasında patlak veren ve iki ay süren toplumsal huzursuzluk esnasında 50’den fazla kiÅŸinin ölmesi üzerine “soykırım, ağırlaÅŸtırılmış cinayet ve ciddi yaralama” suçlarından açılmış soruÅŸturmalara da hedef oldu.